Wykonanie
Bakłażana przyrządzałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że wyszedł mi całkiem smaczny i nawet nieźle się prezentował :-)Składniki:3
młode bakłażany1/2 kg
mięsa mielonego1 duża
cebula2 łyżki
przecieru pomidorowego1
jajko2-3 ząbki
czosnkuok 20 dag
sera mozarella1 duży
pomidorprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
bazylia, kilka kropli
tabascokilka świeżych listków
bazyliiodrobina
oliwyWykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na
oliwie. Dodać
mięso mielone i razem przesmażyć. Następnie dodać
przyprawy,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
koncentrat pomidorowy.
Bakłażany umyć, odkroić ogonki, przekroić wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążyć ze środka miąższ. Powstałe
łódki delikatnie od środka posolić. Miąższ pokroić drobniej i dodać do
mięsa.Chwilę razem wszystko podsmażyć, dodając pod koniec
jajko.Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki
bakłażanów.
Pomidora umyć i pokroić w plasterki, ułożyć na bakłażanach, a na samą górę położyć plasterki
sera mozarella.Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 160 st.C. Po upieczeniu udekorować listkami świeżej
bazylii.Smacznego :-)