ßßß Cookit - przepis na Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Bakłażana przyrządzałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że wyszedł mi całkiem smaczny i nawet nieźle się prezentował :-)
Składniki:
3 młode bakłażany
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
ok 20 dag sera mozarella
1 duży pomidor
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, kilka kropli tabasco
kilka świeżych listków bazylii
odrobina oliwy
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i razem przesmażyć. Następnie dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy.
Bakłażany umyć, odkroić ogonki, przekroić wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążyć ze środka miąższ. Powstałe łódki delikatnie od środka posolić. Miąższ pokroić drobniej i dodać do mięsa.
Chwilę razem wszystko podsmażyć, dodając pod koniec jajko.
Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki bakłażanów.
Pomidora umyć i pokroić w plasterki, ułożyć na bakłażanach, a na samą górę położyć plasterki sera mozarella.
Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 160 st.C. Po upieczeniu udekorować listkami świeżej bazylii.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/08/Baklazan-faszerowany-miesem-mielonym.html