Wykonanie
Ciastem tym zainspirowałam się w Kuchennych zapiskach Edyty . Najpierw urzekło mnie swoją prostotą, a po upieczeniu tym, że przygotowuje się je równie szybko, jak i szybko zjada :-) Jest na prawdę pyszne...Składniki:1 i 1/2 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego3 kopiaste łyżki
jogurtu naturalnego ok. 100g1/2 szkl.
oleju250 g
ananasa z puszki w kawałkachszczypta
soliWykonanie:W misce wymieszać najpierw suche produkty. Następnie dodać
jajka,
olej i
jogurt i całość miksować na wysokich obrotach ok. 3 minut.Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać kawałki odsączonego z zalewy
ananasa.Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C i piec ok. 40-50 minut.Po wystudzeniu można ciasto posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)Uwaga: Ciasto można zrobić również z innymi
owocami np.
brzoskwiniami, czy
gruszkami z puszki.