Wykonanie
Mam dziś dla Was przepis na niesamowicie proste, całkiem szybkie i przepyszne ciasto z
ananasem! Jest puszyste, mięciutkie i wilgotne. I znów zniknęło szybciej, niż mogłabym się tego spodziewać...Ale to bardzo cieszy! :-)Spróbujcie! Na prawdę warto!Potrzebujemy:1 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowymały kubeczek
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
oleju (u mnie rzepakowy
marki Tesco)puszka
ananasa (plastry lub kostka - jak wolicie)Krok po kroku:Rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.
Ananas odsączamy z zalewy, następnie (w przypadku wyboru
ananasa w plastrach) kroimy w kostkę.Mieszamy ze
sobą suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy.Dodajemy rozbełtane
jajka,
olej i
jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy.Wylewamy gotowe ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką keksówki, wykładamy na wierzch
ananas - lekko dociskając, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut - do suchego patyczka.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem i/lub podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie
sorbet malinowy).Smacznego! :-)
Z pewnością będzie smacznie! :-)P.S. Oczywiście można ten przepis uznać za uniwersalny i używać do niego inne
owoce.