Wykonanie
Wiadome jest, że
por jest źródłem witamin, dlatego też takie danie na pewno jest dobrą alternatywą na jesienną
porę, żeby wzmocnić nieco nasz organizm i nie dać się przeziębieniom :-)Przy tym danie jest na prawdę bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam je szczególnie osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni...Składniki:1 op. dowolnego grubego
makaronuok. 30 dag
wędzonego boczku3 duże
pory1/2 główki
czosnku1
jajkonatka pietruszkioliwa z oliweksól,
pieprzWykonanie:Na rozgrzanej
oliwie na patelni wytopić pokrojony w kostkę
boczek. Następnie przełożyć
boczek na papierowy ręcznik, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojonego
pora i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Skropić
oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć, dusić do miękkości ok. 20 minut. Przełożyć do miski, dodać
natkę pietruszki, wbić
jajko i zmiksować wszystko blenderem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Zostawić ok. 1/3 szkl.
wody spod makaronu.Pesto z
pora przełożyć do rondla, dodać przesmażony
boczek,
makaron i pozostawioną
wodę. Wszystko razem wymieszać.Podawać posypane
natką pietruszki.Smacznego :-)