Wykonanie
Póki sezon na
grzyby trwa, proponuję
kurczaka z ich dodatkiem :-)Składniki:2
filety z kurczaka2 garście świeżych leśnych
grzybówsól,
pieprzszczypta
ostrej papryki3 łyżki
masła1 duża
cebula2 ząbki
czosnku100 ml
wina białego półsłodkiego1 kopiasta łyżka
mąki kukurydzianej1/2 szkl.
wodyWykonanie:
Grzyby obrać, wypłukać dokładnie i pokroić w kawałki. Na patelni roztopić
masło i dorzucić
grzyby. Smażyć je dłuższą chwilę, prawie do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić i dodać do
grzybów, wszystko razem dusić.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do
grzybów. Chwilę dusić, po czym podlać
winem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do potrawy. Wszystko razem dusić pod przykryciem.Pod koniec zagęścić sos
mąką kukurydzianą (można użyć pszennej) wymieszana z
wodą. Doprawić
solą i
pieprzem, zagotować do zgęstnienia.Smacznego :-)