ßßß
Przygotowywanie pieczonek, jak i ich konsumowanie stanowi doskonałą biesiadę z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.Z młodych ziemniaczków, pachnące dymem, najlepiej smakują podane ze śledzikiem :-)Do przygotowania pieczonek potrzebujemy kawałek ogródka i żeliwny garnek do ogniska :-) oraz składniki podane niżej. Nie podaje ich ilości, gdyż wszystko zależy od tego, jak dużym dysponujemy garnkiem, a poza tym nie ma potrzeby ściśle trzymać się proporcji, wszystko zależy od naszego gustu i smaku. Wiadomo, że ziemniaków ma być najwięcej :-)Składniki:ziemniakicebulamarchewkaboczek wędzonykiełbasaliść laurowyziele angielskievegeta lub sólpieprzliść z kapusty białejWykonanie:Przede wszystkim trzeba rozpalić ognisko :-) nie za duże, żeby nie spalić pieczonek :-). Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w talarki. Kiełbasę i boczek w kostkę.Na dnie garnka ułożyć liście z kapusty.Następnie warstwami układać:- ziemniaczki i marchewkę- cebulę- kiełbasę i boczek- przyprawypowtarzać warstwy kolejno, aż do samej góry naczynia.Następnie zakręcić garnek i postawić na ognisku ok. 1 godz. Po tym czasie zdjąć pieczonki z ogniska i sprawdzić, czy ziemniaczki są miękkie, jeśli nie, to z powrotem postawić na ogniu i jeszcze chwilę je podusić :-).Smacznego :-)