ßßß
Może jeszcze zostało komuś trochę śliwek? :-)Ciasto typowo jesienne, smaczne i prawie bez pracy, wystarczy wymieszać tylko wszystkie składniki :-)Składniki:2 szkl. mąki1 szkl. cukru3 jajka1/2 szkl. olejuduży kubek jogurtu naturalnego (400g)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyskórka otarta z cytrynyok. 1/2 kg śliwek węgierek na kruszonkę:1 szkl. mąki (najlepiej krupczatki)100g masła1/2 szkl. cukruWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, olej, jogurt i startą skórkę z cytryny. Wymieszać wszystko łyżką na gładką masę.Wyłożyć ciasto na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.Śliwki umyć, wyjąć pestki, poprzekrawać na ćwiartki i poukładać na wierzchu ciasta.Składniki na kruszonkę wymieszać ręką w misce. Gotową kruszonkę wysypać na całe ciasto, przykrywając śliwki.Piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.Smacznego :-)