ßßß Cookit - przepis na Sałatka caprese wzbogacona ośmiornicami

Sałatka caprese wzbogacona ośmiornicami

nazwa

Wykonanie

Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania (południowe Włochy). Pokrojone w plastry pomidory i mozzarella, przełożone na przemian, polane oliwą z oliwek, posypane grubo zmielonym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii, mają odzwierciedlać włoską flagę. Tak wygląda tradycyjny układ.
Ja czasem lubię dodawać - w ramach urozmaicenia - awokado, wszelkie sałaty jako bazę, a tym razem ośmiorniczki w ostrym sosie czosnkowym. Może i z aburzam koncepcję narodową, ale za to jak wzbogacam smak;-)
kulka sera typu mozzarella,
kilka pomidorków koktajlowych albo jeden duży,
ośmiorniczki w ostrym sosie czosnkowym (puszka vigilante - KIER),
kilka listków bazylii,
młoda cebulka,
garść roszponki i rukoli,
trochę kiełków słonecznika,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
oliwa i ocet balsamiczny (http://fitness.wp.pl/dieta/abc-odchudzania/art36,ocet-balsamiczny.html).
Uwielbiam zieleninę, więc podstawę sałatki stanowi roszponka, rukola, bazylia i kiełki. Mozzarellę pokroiłam w plasterki, pomidorki na pół. Ułożyłam w koło na zielonej bazie, a na środku umieściłam górkę z ośmiorniczek. Dookoła posypałam cebulką pokrojoną w cieniutkie plasterki. Całość posypałam solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Polałam oliwą wymieszaną kroplą octu balsamicznego. Do tego kromka domowego chleba... Mmmm...
Przepis bierze udział w akcji "Lekkie sałatki".
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/06/saatka-caprese-wzbogacona-osmiornicami.html