ßßß
700 -800 g mięsa indyczego - pół na pół pierś i udziec bez skóry4 ząbki czosnku1 łyżka majeranku1/2 łyżeczki tymianku3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1/2 - 3/4 łyżeczki soliCzosnek przecisnąć przez praskę . Mieso zmielić w maszynce lub blenderem. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Folię ( rękaw do pieczenia) pociąć na kawałki ok . 35x25 cm. Na folii układać po czubatej łyżce mięsa, zwinąć kiełbaskę i zawiązać folię z obu stron białym sznurkiem w "cukierek". Z tej porcji będzie 8-9 kiełbasek.
Włożyć kiełbaski do dużego garnka, wlać tyle zimnej wody , żeby były zanurzone , zagotować i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 40 min. pilnując, żeby były cały czas zanurzone ( można na wierzchu położyć talerzyk, żeby kiełbaski nie wypływały). Wystudzić w wodzie . Przepis znalazłam tutaj . Skorzystałam z drobnymi modyfikacjami . Dziękuję.