Wykonanie
SKŁADNIKI:*
ciasto francuskie* 500g
szpinaku (świeżego)* 2-3 ząbki
czosnku*
sól,
pieprz do smaku*
łosoś* 0,5 l. przygotowanego przyprawionego
bulionu* 3 łyżki
śmietany* łyżka
masła* ok.300g filetu
świeżego łososiaW pierwszej kolejności przygotowujemy
łososia.
Ciasto francuskie nie piecze się zbyt długo więc, ja najpierw płat
łososia delikatnie obgotowuję w rosołku.Po tym zabiegu od
ryby idealnie odchodzi skóra.Następnie
szpinak: dokładnie myjemy i kroimy. Najpierw wrzucam na parę minut na wrzątek, po czym wyjmuję i wrzucam na głęboką patelnię z łyżą
masła i duszę. Dodaję wyciśnięte ząbki
czosnku, sol i
pieprz do smaku. Następnie już nie podgrzewając łączymy ze
śmietaną.
Na
ciasto francuskie nakładamy na środku (wzdłuż długiego brzegu)
łososia, a na nim rozkładamy nasz
śmietanowy szpinak. Pozostałe fragmenty ciasta nacinamy na paski po ok 3cm. Na zmianę nakładamy na siebie na paski ciasta tak jakbyśmy pletli warkocza. Danie pieczemy ok 20-25 minut w temp 180C. Przez ten czas ciasto się upiecze a smaki idealnie przenikną się wzajemnie. Wierzch ciasta można posmarować cienko
białkiem jajka tak by po upieczeniu błyszczało.Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, jest bardzo syte.Danie w sam raz na specjalną okazję, można podać z lampką
białego wina.Polecam!