Wykonanie
Od jakiegoś czasu próbuję kupić tapiokę. To są drobne kuleczki zrobione ze
skrobi manioku. Taka moja fanaberia, czasem coś wyczytam i szukam dopóki nie spocznę ;) Nie udało mi się jej znaleźć (
póki co), ale wpadłam na
kaszę jaglaną, której nigdy nie
jadłam. Mój ojciec toleruje tylko gryczaną i moja mama nigdy innej nie gotowała, więc każdą inną
kaszę odkrywam sama. Jaglaną kupiłam z prostego powodu: podobała mi się :) Kupuję oczami i się do tego przyznaję . Nawet książki kupują po okładce, jeszcze mi się nie zdarzyło pomylić ;) A te małe żółte kuleczki mnie po prostu urzekły! Chciałam zrobić tapiokę z
mango, ale skoro mam jaglankę to spróbowałam ją zrobić z
mango.
Składniki:pół szklanki
kaszy jaglanejpół szklanki
wodypół szklanki
mleka / 3/4 szklanki2 łyżeczki
mioduowoc mangoPrzygotowanie:Wyczytałam, że
kaszę trzeba przepłukać, więc płukałam aż
woda przestała być mętna (tak jak przy płukaniu
ryżu) i odcedziłam. Włożyłam do garnka, zalałam
wodą i
mlekiem, poczekałam aż się lekko zagotuje i na 10 minut zostawiłam na najmniejszym gazie od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach włożyłam
miód i zostawiłam na 10 minut pod przykryciem, żeby wciągnęły się płyny. Po tym czasie dolałam jeszcze 1/4 szklanki
mleka, bo mi się wydawała za sucha i niedogotowana, więc włączyłam pod garnkiem gaz jeszcze raz. Mieszałam, żeby się nie przypaliło ;) Wyłączyłam i znów zostawiłam do napęcznienia.W końcu w akcie desperacji przełożyłam zawartość garnka do kubka, przykryłam i wsadziłam do mikrofali i w końcu była dobra :) Następnym razem spróbuję wlać najpierw samą
wodę, a
mleko dopiero na samym końcu...
Mango dokładnie myjemy pod gorącą
wodą.Można je 'wydobyć' na różne sposoby.-Można przekroić je na pół (zgodnie z płaską pestką w środku) i wyskrobać łyżeczką wnętrze.-Jeśli
mango jest mocno dojrzałe można zaraz po umyciu pościskać
owoc, aż poczujemy że w środku została twarda już tylko pestka, lekko naciąć i wycisnąć całe pyszne wnętrze do szklanki. Ja tak zrobiłam,
potem jeszcze dokładnie wyskrobałam co się dało ze skóry i pestki, nic nie może się zmarnować! Tym bardziej że
mango to źródło witaminy B i C.Całość zblendowałam, bo miąższ przy skórce jest trochę nitkowaty.
Ugotowaną
kaszkę nakładamy do miseczek i pokrywamy kołderką z
mango i gotowe!
Kasza jaglana uchodzi za najzdrowszą, więc warto ją jeść pod każdą postacią, nawet zamiast
ryżu, czy
ziemniaków. Podobno oczyszcza organizm z toksyn. Warto poczytać :)Do mojego deseru dodałam
miód, żeby uniknąć
białego cukru, oprócz tego
mango jest dość słodkie, więc można uznać, że to deser dietetyczny :)Smacznego!