ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z mango

Kasza jaglana z mango

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu próbuję kupić tapiokę. To są drobne kuleczki zrobione ze skrobi manioku. Taka moja fanaberia, czasem coś wyczytam i szukam dopóki nie spocznę ;) Nie udało mi się jej znaleźć (póki co), ale wpadłam na kaszę jaglaną, której nigdy nie jadłam. Mój ojciec toleruje tylko gryczaną i moja mama nigdy innej nie gotowała, więc każdą inną kaszę odkrywam sama. Jaglaną kupiłam z prostego powodu: podobała mi się :) Kupuję oczami i się do tego przyznaję . Nawet książki kupują po okładce, jeszcze mi się nie zdarzyło pomylić ;) A te małe żółte kuleczki mnie po prostu urzekły! Chciałam zrobić tapiokę z mango, ale skoro mam jaglankę to spróbowałam ją zrobić z mango.
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki wody
pół szklanki mleka / 3/4 szklanki
2 łyżeczki miodu
owoc mango
Przygotowanie:
Wyczytałam, że kaszę trzeba przepłukać, więc płukałam aż woda przestała być mętna (tak jak przy płukaniu ryżu) i odcedziłam. Włożyłam do garnka, zalałam wodą i mlekiem, poczekałam aż się lekko zagotuje i na 10 minut zostawiłam na najmniejszym gazie od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach włożyłam miód i zostawiłam na 10 minut pod przykryciem, żeby wciągnęły się płyny. Po tym czasie dolałam jeszcze 1/4 szklanki mleka, bo mi się wydawała za sucha i niedogotowana, więc włączyłam pod garnkiem gaz jeszcze raz. Mieszałam, żeby się nie przypaliło ;) Wyłączyłam i znów zostawiłam do napęcznienia.
W końcu w akcie desperacji przełożyłam zawartość garnka do kubka, przykryłam i wsadziłam do mikrofali i w końcu była dobra :) Następnym razem spróbuję wlać najpierw samą wodę, a mleko dopiero na samym końcu...
Mango dokładnie myjemy pod gorącą wodą.
Można je 'wydobyć' na różne sposoby.
-Można przekroić je na pół (zgodnie z płaską pestką w środku) i wyskrobać łyżeczką wnętrze.
-Jeśli mango jest mocno dojrzałe można zaraz po umyciu pościskać owoc, aż poczujemy że w środku została twarda już tylko pestka, lekko naciąć i wycisnąć całe pyszne wnętrze do szklanki. Ja tak zrobiłam, potem jeszcze dokładnie wyskrobałam co się dało ze skóry i pestki, nic nie może się zmarnować! Tym bardziej że mango to źródło witaminy B i C.
Całość zblendowałam, bo miąższ przy skórce jest trochę nitkowaty.
Ugotowaną kaszkę nakładamy do miseczek i pokrywamy kołderką z mango i gotowe!
Kasza jaglana uchodzi za najzdrowszą, więc warto ją jeść pod każdą postacią, nawet zamiast ryżu, czy ziemniaków. Podobno oczyszcza organizm z toksyn. Warto poczytać :)
Do mojego deseru dodałam miód, żeby uniknąć białego cukru, oprócz tego mango jest dość słodkie, więc można uznać, że to deser dietetyczny :)
Smacznego!
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2012/02/kasza-jaglana-z-mango.html