ßßß Cookit - przepis na Mus jaglano-bananowy

Mus jaglano-bananowy

nazwa

Wykonanie

Miał być plan żywieniowy, ale jeszcze nie powstał. Nie oznacza to, że plan zdrowego żywienia nie ruszył! Ruszył pełną parą, tylko jakoś nie było czasu, żeby się tym wszystkim tutaj podzielić ;)
Zacznę od dzisiejszego śniadania, które równie dobrze mogłoby być podwieczorkiem, albo kolacją na słodko :)
Składniki:
1 banan
ugotowana na miękko kasza jaglana
opcjonalnie jagody ze słoiczka
Przygotowanie:
Blendujemy banana na papkę, dodajemy do niego kaszę i blendujemy dalej, aż ziarenka się rozpadną na gładką masę i gotowe! Mus urozmaiciłam sobie jagodami ze słoiczka, ale sam też był bardzo dobry :)
Smacznego!
Miałam w lodówce ugotowaną na słodko kaszę, bo wcześniej jadłam ją z bakaliami (suszone figi, morele i orzechy włoskie) - pyyyyszna kolacja!
Nie gotowałam kaszy na sypko, nie starałam się, bo nie miałam takiej potrzeby.
Na 1 szklankę jaglanki zagotowałam 2,5 szklanki wody.
Wcześniej wypłukałam kaszę tak jak ryż, aż woda przestała mętnieć i była klarowna.
Do wrzącej wody wsypałam łyżeczkę soli, wsypałam kaszę i posypałam 2 łyżkami cukru, przykryłam i gotowałam 10 minut bez mieszania. Po tym czasie posmakowałam, stwierdziłam, że jest wystarczająco miękka, zdjęłam z palnika i zostawiłam pod przykryciem, żeby kasza wciągnęła resztę płynu.
Nie taki diabeł straszny :)
Wpis bierze udział w akcji:
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2013/01/mus-jaglano-bananowy.html