Wykonanie
Na prośbę paru osób, głównie mojego dziadka zamieszczam przepis z prostych składników, na każdą keiszeń, a co ważniejsze dostępnych w każdym spożywczaku.Zawsze kiedy na wyjazdach brakowało mi pieniędzy jadałam ,,kanapki biedaka", składające się z
chlebka wasa, kremowego
serka i
tuńczyka. Niewiele jednak trzeba aby tego samego
tuńczyka z puszki zamienić w eleganckie danie śródziemnomorskie. Kiedy go podsmażymy, równierz dzięki dodatku
czosnku, zyskuje on niesamowity aromat, mi osobiście przypominający zapach
owoców morza.Dodatkowo chciałam się pochwalić, że moja przyjaciółka, pewnego razu na imprezie powiedziała, że bardzo jej smakuje, mimo, że nie przepada za
tuńczykiem.Składniki:farfalle(około dwóch szklanek)puszka
tuńczyka1
cebula2-3 ząbki
czosnku3 łyżki
jogurtu naturalnegołyżka
serka philadelphia
parmezansól,
pieprzoliwaPrzygotowanie:1) Kroimy
cebulę i smażymy na rozgrzanej
oliwie2) Dodajemy
tuńczyka, następnie posiekany, lub wyciśnięty
czosnek, krótko podsmażamy3) Dodajemy
jogurt i philadelphie, mieszamy aż powstanie gładki sos( byc może niezbyt atrakcyjny wizualnie, ale zwróćcie uwagę na zapach!! )4) Solimy i
pieprzymy5) Gotujemy
makaron al dente i wrzucamy
6) Wszystko razem mieszamy i dodajemy jeszcze odrobinę
oliwy7)
Parmezan trzemy na tarce i posypujemy gotowe danie
I to by było na tyle ! :)