Wykonanie
Przepis na francuską zupę
cebulową z karmelem. Autorką jest znana restauratorka
Magda Gessler. Osobiście nie przepadam za programami tej Pani. Nie odpowiada mi jej medialny styl, ale muszę przyznać, że ten przepis jest idealny!
Składniki:0,5 l
wywaru wieprzowo-drobiowo-warzywnego,4 duże
czosnkowe cebule,2 łyżki
masła,150-200 ml białego,
wytrawnego wina,grzanki,tarty
parmezan,4 łyżki
cukru,
sól,
pieprz,
zioła:
majeranek,
lubczyk,
zioła prowansalskie,
ziele angielskie,1 ząbek
czosnku.JAK TO ROBIMY?
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy
masło, a następnie smażymy na nim
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli i zmięknie dodajemy
wino. Zwiększamy gaz i odparowujemy przez kilka minut.
Potem łączymy przesmażoną
cebulę z
wywarem, dodajemy przygotowaną wcześniej saszetkę
ziołową (w gazie umieszczamy 1/2 łyżeczki:
majeranku,
ziół prowansalskich i
lubczyku, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz 4-5
owoców ziela angielskiego, na koniec całość wiążemy nitką) i uzupełniamy
wodą. Zupę gotujemy przez około 30 minut. Międzyczasie przygotowujemy karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy 4 łyżki
cukru. Gdy
cukier się rozpuści, skarmelizuje i uzyska brązową barwę to wlewamy go do zupy. Początkowo się skawali, ale
potem w trakcie gotowania ładnie się połączy z zupą.
Cebulową podajemy z grzankami i świeżo tartym
parmezanem.
Smacznego!