ßßß Cookit - przepis na ZUPA CEBULOWA Z KARMELEM

ZUPA CEBULOWA Z KARMELEM

nazwa

Wykonanie

Przepis na francuską zupę cebulową z karmelem. Autorką jest znana restauratorka Magda Gessler. Osobiście nie przepadam za programami tej Pani. Nie odpowiada mi jej medialny styl, ale muszę przyznać, że ten przepis jest idealny!
Składniki:
0,5 l wywaru wieprzowo-drobiowo-warzywnego,
4 duże czosnkowe cebule,
2 łyżki masła,
150-200 ml białego, wytrawnego wina,
grzanki,
tarty parmezan,
4 łyżki cukru,
sól,
pieprz,
zioła: majeranek, lubczyk, zioła prowansalskie, ziele angielskie,
1 ząbek czosnku.
JAK TO ROBIMY?
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie smażymy na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie dodajemy wino. Zwiększamy gaz i odparowujemy przez kilka minut. Potem łączymy przesmażoną cebulę z wywarem, dodajemy przygotowaną wcześniej saszetkę ziołową (w gazie umieszczamy 1/2 łyżeczki: majeranku, ziół prowansalskich i lubczyku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 4-5 owoców ziela angielskiego, na koniec całość wiążemy nitką) i uzupełniamy wodą. Zupę gotujemy przez około 30 minut. Międzyczasie przygotowujemy karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy 4 łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści, skarmelizuje i uzyska brązową barwę to wlewamy go do zupy. Początkowo się skawali, ale potem w trakcie gotowania ładnie się połączy z zupą.
Cebulową podajemy z grzankami i świeżo tartym parmezanem.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/10/zupa-cebulowa-z-karmelem.html