Wykonanie
Lubię zupy kremy. Na tą
porę roku są idealne - pożywne, sycące i rozgrzewające. Nadmiar
cukinii z ogródka spożytkowałam już do przygotowania pysznego pasztetu, świetnej tarty warzywnej oraz ciasta z jej dodatkiem. Dziś przyszła kolej na pyszną zupę- krem z
cukinii. Dobrze doprawiona z dodatkiem delikatnego
masła i szczyptą
ziół, a przy tym ekspresowa w wykonaniu potrafi urzec swą prostotą i smakiem. Mnie urzekła....A Was? Jeśli jeszcze jej nie jedliście koniecznie spróbujcie!
Składniki:1 kg
cukinii1 duża
cebula1 duży (lub dwa małe) ząbki
czosnku2 łyżki
masłaszczypta
cukrusól lub domowa jarzynka (do smaku)świeżo zmielony
pieprz ziołowy1 łyżka świeżego
tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)3 liście
lubczyku2
liście laurowe3
ziela angielskieDodatkowo:grzanki lub
groszek ptysiowy (do podania)
Cebulę pokroić w piórka.
Masło rozpuścić w garnku i wrzucić
cebulę. Dusić do zeszklenia z odrobiną
cukru i
soli.
Cukinię (nie obraną) pokroić na drobną kostkę. Wrzucić do zeszklonej
cebuli i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, ziele i liść. Zalać około 1 litrem
wody. Gotować około 15-20 minut. Dodać
tymianek,
lubczyk, doprawić do smaku. Wyciągnąć ziele i liść i zmiksować zupę na krem. Chwilę podgotować i ponownie doprawić. Podawać gorącą z czosnkowymi grzankami lub
groszkiem ptysiowym. Smacznego!