ßßß Cookit - przepis na PODWÓJNIE CZEKOLADOWE MUFFINY

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE MUFFINY

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak wygląda Wasz weekend, ale mój bardzo pracowicie...
Przez całą sobotę i niedzielę dokształcam się zawodowo, notabene jedną z najlepszych metod w fizjoterapii-Briana Mulligana (dla zainteresowanych aspektami medycznymi załączam coś więcej do poczytania http://www.mulliganconcept.pl/metoda-mulligana ), więc teraz specjalny przepis na "lepsze działanie komórek nerwowych" :)
Składniki (na około 16 babeczek):
200 g cukru,
140 g mąki pszennej,
45 g dobrego kakao,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
2 jajka,
1/4 szklanki oleju,
1/2 szklanki chudego mleka,
1/2 szklanki dobrego espresso
1 tabliczka białej czekolady.
Wykonanie:
Cukier mieszamy z mąką, kakao, solą, sodą i proszkiem.W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Powoli dodajemy przestudzone espresso, cały czas mieszając. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) foremki na muffiny i pieczemy przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Jeśli tak, to patyczek wyjęty z muffin powinien być suchy. Gdy jest mokry, to pieczemy przez kolejne 10 minut.
Babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
Robimy polewę- w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę dobrej, białej czekolady i pokrywamy nią muffiny.
Smacznego!
made by Kejt & madzior
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2013/10/podwojnie-czekoladowe-muffiny.html