ßßß Cookit - przepis na Ozdobne pierniki

Ozdobne pierniki

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Tarta czekoladowo pomarańczowa
Chleb ziemniaczany »
Jako, że dziś Mikołajki i świąteczny nastrój już mnie dopadł - przedstawiam pierniczki :)
Tym razem - niejadalne:)
Z racji tego, że kupiliśmy niedawno choinkę - niestety sztuczną, bo przy kocie prawdziwa odpada - to postanowiłam ją ubrać w miarę "naturalnie". A że prawdziwe pierniki kot łakomczuch napewno by zjadł, to musiałam się wycwanić i zrobić powyższe z masy solnej :)
Efekt super!!! wyglądają jak prawdziwe!! Mój luby chciał nawet posmakować jednego (zmylił go zapach przypraw, które dodałam), ale uchroniłam go przed utratą zęba :)
Narazie zdjęcia w wersji saute, ale jak porobię z nich ozdoby docelowe, to się pochwalę :)
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka soli
2 czubate łyżeczki kawy inki (lub innej rozpuszczalnej) rozrobionej w pół szklanki wody
przyprawa do pierników (nie konieczna - ale czuć święta jak się pieką:), ja miałam z zeszłego roku i nie chciałam jej dawać do "prawdziwych" pierników, więc i tak by sie zmarnowała)
korektor
słomka lub wykałaczka
Mąkę, sól i przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy kawe rozpuszczoną w wodzie i zagniatamy ciasto. Moje miało taką konsystencję, że nawet nie przylegało za bardzo do blatu.
Rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i wykrawamy piernikiczki :) Tu wszystkie chwyty dozwolone :) Serduszka, gwiazdki, renifery i bałwany :)
Wykałaczką lub słomką robimy dziurki, przez które możemy nawlec nitkę lub wsążeczkę. Ja polecam słomkę, bo dziurki wychodzą ładne, i regularne.
Kładziemy pierniczki na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 o C na 30 minut.
Przed wyjęciem "postukać", czy już są twarde.
Udekorować lukrem - tzn. korektorem :)
Tym razem niesmaczego !!! :):):)
wtorek, 06 grudnia 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/12/Ozdobne-pierniki.html