ßßß Cookit - przepis na LEBKUCHEN

LEBKUCHEN

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Pierniczki świąteczne
Pierniki świąteczne już ... »
LEBKUCHEN
...choinka - ubrana, pierniczki - ozdobione, bigos - cicho pyrka na gazie...a mi wciąż mało. Postanowiłam zrobić więc pierniki inne jak co roku. Inne jak te twarde herbatniki piernikowe ;)
LEBKUCHEN - Podobno najlepsze na świecie. Lekko cierpkie, z wyraźną nutą pomarańczy. Robią się twarde po upieczeniu, by następnego dnia znów zmięknąć pod warstwą lukru.
Przepis dedykuję Kasi :) ... Mam nadzieję, że babci posmakują, a na pewno nie połamie zębów ;)
Przepis lekko zmodyfikowany zaciągnięty od Dorotus
Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki
100g zmielonych na mąkę migdałów
4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200ml płynnego miodu
100g masła
1/2 szklanki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka otwarta z jednej cytryny
Wszystkie suche składniki (mąkę, sodę, migdały, proszek, sodę przyprawy) wymieszać w misce.
Do garnuszka włożyć masło i wlać miód. Podgrzewać na wolnym ogniu aż masło się roztopi.
Lekko przestudzoną, ale wciąż jeszcze ciepłą mieszankę miodu i masła wlać do suchych składników i dodać skórkę pomarańczową oraz cytrynową.
Bardzo dobrze wymieszać. Dodatek skórki sprawia, że ciasto ma tendencje do tworzenia się w nim grudek, dlatego polecam mieszać mikserem.
Ciasto będzie baaardzo klejące, ale nie podsypujcie mąki.
Odstawić ciasto w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia - masa zgęstnieje.
Gdy ciasto będzie już zimne, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy robić dość duże odstępy, bo ciasteczka bardzo rosną i "rozkładają" się na boki :)
Do formowania kulek polecam lekko zwilżyć wodą dłonie, aby ciasto tak mocno się nie kleiło.
Rozgrzać piekarnik do 180 o C i włożyć lebkuchen na 12-15 minut (u mnie 12 bylo w sam raz).
Po wyjęciu pierniki są straaaasznie miękkie, ale po przestudzeniu robią się twarde, tak jak wspominałam do następnego dnia po lukrowaniu :)
Lukruje się je naprawdę szybko, bo tylko zanurzając ciastka wierzchem w lukrze :)
SMACZNEGO !!! :)
środa, 21 grudnia 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/12/LEBKUCHEN.html