ßßß Cookit - przepis na Stefanka - ciasto miodowe

Stefanka - ciasto miodowe

nazwa

Wykonanie

Te ciasto czekało długo w kolejce "obowiązkowych" do wykonania - zawsze zniechęcało mnie leżakowanie tego ciasta - 2-3dni. W ubiegłym weekendzie nadszedł jego czas:)
Muszę przyznać że ciasto robi się łatwo i smakuje bardzo dobrze. Mój Mąż stwierdził że jest to taki "oldschool ciastkowy". Jest to idealne świąteczne ciasto, bardzo ładnie się prezentuje i świetnie kroi.
Zobaczcie sami:)
Przepis zmodyfikowany z blogu Kwestia Smaku
Składniki:
Ciasto miodowe: 2 jajka
125 g masła
1 szklanka cukru pudru
150 g sztucznego lub naturalnego miodu
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 torebka cukru waniliowego
Masa: 1/2 litra mleka
4 łyżki kaszy mannej
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
MasaII:
słoiczek powideł sliwkowych
Polewa czekoladowa:* 150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
50 g miękkiego masła
Do posypania (niekoniecznie):siekane orzechy
Przygotowanie:
Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 21 x 21 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 4 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Wykończenie ciasta:
Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować powidła, ponownie placek i druga połowa masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów lub siekanymi orzechami
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2012/01/stefanka-ciasto-miodowe-przekadane.html