ßßß Cookit - przepis na Muffiny Red Velvet

Muffiny Red Velvet

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione muffiny. Smakują nieziemsko, są mięciutkie, puszyste i uzależniające. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jak to często bywa z tego rodzaju słodkościami ;-)
Przepis zaadoptowany od Marthy Stewart z jej książki "Cupcakes" .
Co będzie potrzebne?
(na ok. 20 muffinów)
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao (dobrego jakościowo, gorzkiego)
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
2 jajka (duże)
0 , 5 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (używam barwników Wiltona)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka maślanki (używam maślankę o smaku straciatella; może być też kefir)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki białego octu (może być winny)
100 g groszków czekoladowych (albo posiekanej czekolady - u mnie po 50 g białych i deserowych groszków)
+ papilotki sztywne albo blacha na muffiny, sitko, miska, mikser
Jak to zrobić?
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Przesiewamy do miski mąkę, kakao i sól. Mieszamy i odstawiamy.
Mikserem ubijamy olej z cukrem. Ciągle ubijając, dodajemy po jednym jajku. Dodajemy wanilię i barwnik, miksujemy do połączenia.
Do powstałej masy na zmianę wlewamy maślankę i wsypujemy suchą mieszankę mączno-kakaową. Miksujemy króciutko, tylko do połączenia składników.
Sodę zalewamy octem, mieszamy, powstałą pianę jak najszybciej przelewamy do masy i miksujemy na średnich obrotach przez 10 sekund.
Groszki czekoladowe wsypujemy do ciasta i mieszamy lekko i krótko drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej tłuszczem blachy na muffiny (każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości). Pieczemy do "suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut (musimy wyczuć nasz piekarnik, bo każdy jest inny i potrzebuje inną ilość czasu).
Muffiny wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia (można też pałaszować na gorąco ;-) ) Dowolnie ozdabiamy (ja użyłam do tego kremu śmietanowo-czekoladowego z przepisu na "Ptasie radio").
UWAGA: jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość i miękkość muffinów, trzymamy je pod przykryciem z torebki foliowej (używam do tego celu jednorazówek ze sklepów spożywczych).
Smacznego!
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/02/muffiny-red-velvet.html