ßßß
Niedawno otrzymałam w prezencie książkę pod tytułem:"Dawne smaki Kociewia" autorstwaPani Krystyny Gierszewskiej.Przepisy w niej zawarte zachęcajądo zapoznania się z pięknymkrajobrazem, architekturą, spokojemrzek, gwarą, z całym dziedzictwemkulturowym i kulinarnym regionu.Kociewie jest mi wyjątkowo bliskie.W domu rodzinnym często gościłypotrawy typowe dla tego obszaru,nieobca jest mi też jego gwara.Prezentowałam już smakowitości z książki Pani Krystyny.Były to rogaliki z konfiturą z płatków róży . Wiem, że kilka osóbczytających tego bloga miało okazję je kosztować, kilka innychsporządziło je samodzielnie.Wszyscy zachwalali i zachwycali się wybornym smakiem.Jestem pewna, że takie samo smakowe zaskoczenie wywołająszneki z glancem, czyli drożdżówki z lukrem :)Użyłam połowy proporcji i wyszło mi mnóstwo pysznych drożdżówek,przywołujących zapach domu i dzieciństwa.Podaję oryginalny przepis: 1 kg mąki pszennej, 1/2 l mleka,1/2 łyżeczki soli, szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny, 4 jaja,10 dag drożdży, mąka do zagniatania,1/2 kg wiśni w cukrze lub inne owoce sezonowe.Kruszonka: 10 dag masła, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru,cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Lukier: 1/2 kg cukru pudru, wrzątek
Drożdże rozmieszać w niewielkiejilości ciepłego mleka i łyżce cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Mleko wlać do miski, wsypać cukieroraz sól, wymieszać i podgrzać.Wsypać 1 kg mąki i mieszającdrewnianą łyżką, dodawaćpo jednym jajku, a następniestopioną margarynę. Dodaćwyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić.Przykryć i odstawić, a gdy ciastopodwoi swoją objętość,wykładać je porcjami na stolnicę, podsypując mąką.Lekko zagnieść i uformować wałek grubości literatki. Wałek pokroić w plastryo grubości 2 cm i ułożyć je na posmarowanej blasze (nie za gęsto).Każdy plaster spłaszczyć dnem szklanki, położyć wiśnie i posypać kruszonką,a gdy podrosną, piec w temperaturze 180°C około 25 minut.Każdą sznekę polukrować.Bardzo smacznie zachęcam do pieczenia :)