ßßß





Składniki :- na dwie blachy1 kg mąki pszennej1 kostka masła-6 jajek-1 szklanka cukru-1 cukier waniliowy1,5 szklanki mleka-10 dkg drożdży1 łyżeczka soliKruszonka :-1 kostka masła (lub margaryny według uznania )-1 szklanka cukru- 1 cukier waniliowy-1 łyżeczka proszku do pieczenia-40 dkg mąki3-4 jabłkaKruszonka :Rozcieramy masło z cukrem ,mąką,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczeniapalcami aż powstanie kruszonkaPrzygotowanie :Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.Z drożdży części mleka (letnie)mąki ,cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość .Jajka ubić z cukrem dodać roztopiony (letni ) tłuszcz,resztę,mleka (z solą )rozczyn z drożdży ,mąkę .Całość dobrze wyrobić,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy(najlepiej dłoń zanurzyć w letniej wodzie lub mleku.Jabłka umyć i obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki lub ćwiartki poukładać na cieście ,odstawić do wyrośnięcia(15-20 minut).Następnie wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką .Można posypać cukrem brązowym wymieszanym z cukrem waniliowym jeśli pieczemy placek bez owoców .Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (30-40 minut )Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone .Po ostudzeniu ciasto drożdżowe z owocami lukrujemy(według uznania )Smacznego !!!!!