ßßß Cookit - przepis na pieczeń Wołowa inaczej

pieczeń Wołowa inaczej

nazwa

Wykonanie

1 kg mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ąbki czosnku
200 g szpinaku
5 łyżek ketchupu
2 łyżki musztardy
5 łyżek brązowego cukru
80 g otrąb owsianych
4 jajka
8 plasterków wędzonego bekonu
Obraną cebulę i boczek drobno siekamy, następnie szklimy na rozgrzanej oliwie.
Umyty szpinak przekładamy do garnka, dusimy na niskiej temp. nie przerywając mieszania, dobrze osączamy.
Do cebuli z czosnkiem dodajemy ketchup, musztardę, brązowy cukier oraz mięso, dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby, jajka i szpinak.
Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej. Na wierzchu układamy plasterki bekonu. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 45 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku Na 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.
U mnie wygląda to trochę inaczej. Piekłam bez przekładania do formy keksowej, a masę mięsną owinęłam dookoła bekonem.
A i ilość mięsa jak i pozostałych składników podwoiłam.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/12/pieczen-woowa-inaczej.html