Wykonanie
Przepis u
Maggie znalezionyco smakowitego bloga W pewnej kuchni na wyspach prowadzi :)
Przepis delikatnie zmienionyNa 4 porcje1 puszka
mleka kokosowego (390 g) - odlać do miski i odstawić rzadki płyn2 łyżki tajskiej zielonej pasty
curry2 łyżeczki
cukru400 g mrożonych, gotowanych
krewetekmały pęczek świeżej
kolendry - oberwać listki, zostawić łodygi100 g
młodych liści
szpinakusok z 1
limonki1 łyżka tajskiego
sosu rybnegogorąca
wodaGęste
mleko przelać do malaksera, dodać 2-3 łyżki rzadkiego
mleka kokosowego, pastę
curry,
cukier i łodygi
kolendry. Zmiksować na gładką pastę. Rozgrzać woka, wrzucić masę z malaksera , smażyć przez 1-2 minuty, dodać pozostałe rzadkie
mleko kokosowe. Gotować, aż zacznie bulgotać.
Krewetki przelać gorącą
wodą i razem ze
szpinakiem domieszać do pasty. Gdy liście
szpinaku zwiędną, domieszać
sok z limonki i
sos rybny, gotowe. Podawać posypane liśćmi
kolendry.By orientalny styl zachować podaj z
ryżem albo nudlami :D
U mnie
kuskus z
krewetkami zatańcował i
powiem Wam że wybornie smakował!