ßßß Cookit - przepis na Fun & Taste: szybko orientalnie i smacznie!!! czyli Curry z krewetkami w 15 minut według przepisu Maggie

Fun & Taste: szybko orientalnie i smacznie!!! czyli Curry z krewetkami w 15 minut według przepisu Maggie

nazwa

Wykonanie

Przepis u Maggie znaleziony
co smakowitego bloga W pewnej kuchni na wyspach prowadzi :)
Przepis delikatnie zmieniony
Na 4 porcje
1 puszka mleka kokosowego (390 g) - odlać do miski i odstawić rzadki płyn
2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
2 łyżeczki cukru
400 g mrożonych, gotowanych krewetek
mały pęczek świeżej kolendry - oberwać listki, zostawić łodygi
100 g młodych liści szpinaku
sok z 1 limonki
1 łyżka tajskiego sosu rybnego
gorąca woda
Gęste mleko przelać do malaksera, dodać 2-3 łyżki rzadkiego mleka kokosowego, pastę curry, cukier i łodygi kolendry. Zmiksować na gładką pastę. Rozgrzać woka, wrzucić masę z malaksera , smażyć przez 1-2 minuty, dodać pozostałe rzadkie mleko kokosowe. Gotować, aż zacznie bulgotać. Krewetki przelać gorącą wodą i razem ze szpinakiem domieszać do pasty. Gdy liście szpinaku zwiędną, domieszać sok z limonki i sos rybny, gotowe. Podawać posypane liśćmi kolendry.
By orientalny styl zachować podaj z ryżem albo nudlami :D
U mnie kuskus z krewetkami zatańcował i powiem Wam że wybornie smakował!
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/05/szybko-orientalnie-i-smacznie-czyli.html