Wykonanie
autor przepisu ViolaUwaga!! chwalę się :) Pajęczynę ulepiły 2 pary małych rączek, jedna mała, druga mniejsza.Choć tej mniejszej parze rączek troszkę pomagałam, to i tak z dumą rozpierającą me Matczyne
serce mogę powiedzieć. Oto dzieło moich dwóch wspaniałych chłopców, Tomcia i Piotrusia :)
Razem lepili i razem przygotowywali ekspozycję.Zdjęcie, przy niewielkiej mojej pomocy wykonał starszy syn Tomek.+/- 500 g
mąki orkiszowej370 g puree z dyni1 płaska łyżeczka
soli15 g
drożdży instant150 ml ciepłej
wody3 łyżki
oliwy z pestek dyni80 g
miodu1 łyżka ekstraktu z
waniliiSwoje puree z dyni przygotowałam wzorując się na przepisie Kaś - KLIK z małymi zmianami.
Dynię przekroiłam na pół, oczyściłam, (nie kroiłam na małe kawałki) dalej według przepisu. Gdy przyszła kolej na blender okazało się, że mój sprzęt przeszedł na emeryturę i nijaka nie mogłam go namówić do powrotu, do pracy ;) Nic mi nie pozostało jak przywrócić do łask niezawodny, bezprzewodowy blender sitkowy! Najpierw starłam
dynię na tarce do jarzyn, następnie przetarłam przez sito. Efekt, doskonały!!!!!!
Czas zabrać się za
chleb :)
Do dużej miski wsypać 100 g
mąki, domieszać
drożdże rozpuszczone w wodzie oraz
oliwę i
sól. Wymieszać i odstawić na 50 minut. Dalej, dodać
purre z dyni,
miód, ekstrakt z
wanilii i 200 g
mąki, wymieszać. Następnie przełożyć na blat roboczy i stopniowo dosypywać pozostałą
mąkę. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od łapek ;) Uformować
chleb lub bułeczki, przełożyć na blachę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Piec
chleb 30-35 minut, bułeczki 15-20 minut w 180°C z termoobiegiem.
Od razu przyznaję się bez bicia ;)zarówno
chleb i
bułki piekły się troszkę dłużej, niż podany czas w przepisie :(Najzwyczajniej w świecie, zaczytałam się, zapominając o............
Z podanej ilości składników otrzymaliśmy,10 bułeczek po około 40 g każda1 chlebek ok 400 g1 pajęczyna - zjedzona, nie zważona ;)You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.