Wykonanie
3
jaja1/2 szkl.
mąki -80g roztopionego i ostudzonego
masła80ml zimnego
mleka40ml
śmietany kremówki1/3 szkl.
cukru lub 4 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiokoło 200-300g dowolnych
owoców (
wiśnie,
śliwki,
czereśnie,
rabarbar itp.)
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formyforemka 20-25cmWykonanie
Jajka roztrzep z
cukrem lub
miodem.Do masy jajecznej dodaj
mleko, kremówkę, ekstrakt z
wanilii, dokładnie wymieszaj.Dodaj ostudzone
masło, wymieszaj.Pod koniec dodaj
mąkę i całość wymieszaj na gładką masę.Nastaw piekarnik na 200 st.Foremkę wysmaruj
masłem i na dnie wyłóż
owoce.Ciasto wlej na
owoce i wstaw formę do piekarnika. Piecz 10 minut.Zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz ciasto kolejne 20-25 minut.Posyp ciasto
cukrem pudrem i podawaj ciepłe.

Po modyfikacji3
jaja80 g
mąki pszennej30 g zmielonych
migdałóa80 g roztopionego i ostudzonego
masła80 ml zimnego
mleka40 ml
śmietany kremówki4 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
truskawek - przekroić na pół100 g zielonych
winogron - przekroić na pół50 g
wiśni - przekroić na pół, usunąć pestki
cukier puder do posypaniaforemka 25-25cm (silikonowa)Wykonanie po modyfikacjiDo dużej miski wbić
jajka dodać
miód i miksować przez 4 minut.Dodaj
mleko, kremówkę, ekstrakt z
wanilii, ostudzone
masło i miksować 2 minuty. Pod koniec dodaj
mąkę oraz
migdały całość miksować do otrzymania gładkiej masy. W foremce ułożyć
owoce i zalać
ciastem. Piec 15 minut w 200°C we wcześniej nagrzanym piekarniku, następnie zmniejszyć temp. na 180°C piec 15-20 minut.

Posypać ciasto
cukrem pudrem i podawać ciepłe. Choć i na zimno smakowało doskonale :)

Clafoutis to francuski deser , wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji.Choć w tradycynej wersji wykorzystuje się tylko
wiśnie, to istnieją liczne wariacje wykorzystujące inne
owoce jak,
czereśnie,
śliwki,
truskawki,
jeżyny,
suszone jabłka itd.Kiedy inne rodzaje
owoców są wykorzystywane zamiast
wiśni,ciasto właściwie nazywa się Flaugnarde.

Dla znierciepliwionych co początku nie czytaliraz jeszcze przedstawiam listę blogów i ich autorów.W wirtualnej kuchni przyjemność pieczenia Clafoutis dzielili :Monika autorka Maxymonium kulinarnektórej serdecznie dziękuje za zaproszenie .Kaś autorka bloga Bake & TasteTomek autor bloga Tomek gotujeoraz moja skromna osobaViola autorka bloga Fun & Taste na którym to mam przyjemność Was gościć.Gorąco zachęcam do odwiedzin blogów koleżanek i kolegi :)You can translate this
page with the translator on top of the
page of the left hand
side.