ßßß Cookit - przepis na Wspólne pieczenie Clafoutis...... gorąco ZAPRASZAM!

Wspólne pieczenie Clafoutis...... gorąco ZAPRASZAM!

nazwa

Wykonanie

3 jaja
1/2 szkl. mąki -
80g roztopionego i ostudzonego masła
80ml zimnego mleka
40ml śmietany kremówki
1/3 szkl. cukru lub 4 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
około 200-300g dowolnych owoców (wiśnie, śliwki, czereśnie, rabarbar itp.)
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
foremka 20-25cm
Wykonanie
Jajka roztrzep z cukrem lub miodem.
Do masy jajecznej dodaj mleko, kremówkę, ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszaj.
Dodaj ostudzone masło, wymieszaj.
Pod koniec dodaj mąkę i całość wymieszaj na gładką masę.
Nastaw piekarnik na 200 st.
Foremkę wysmaruj masłem i na dnie wyłóż owoce.
Ciasto wlej na owoce i wstaw formę do piekarnika. Piecz 10 minut.
Zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz ciasto kolejne 20-25 minut.
Posyp ciasto cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
Po modyfikacji
3 jaja
80 g mąki pszennej
30 g zmielonych migdałóa
80 g roztopionego i ostudzonego masła
80 ml zimnego mleka
40 ml śmietany kremówki
4 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g truskawek - przekroić na pół
100 g zielonych winogron - przekroić na pół
50 g wiśni - przekroić na pół, usunąć pestki
cukier puder do posypania
foremka 25-25cm (silikonowa)
Wykonanie po modyfikacji
Do dużej miski wbić jajka dodać miód i miksować przez 4 minut.Dodaj mleko, kremówkę, ekstrakt z wanilii, ostudzone masło i miksować 2 minuty. Pod koniec dodaj mąkę oraz migdały całość miksować do otrzymania gładkiej masy. W foremce ułożyć owoce i zalać ciastem. Piec 15 minut w 200°C we wcześniej nagrzanym piekarniku, następnie zmniejszyć temp. na 180°C piec 15-20 minut.
Posypać ciasto cukrem pudrem i podawać ciepłe. Choć i na zimno smakowało doskonale :)
Clafoutis to francuski deser , wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji.
Choć w tradycynej wersji wykorzystuje się tylko wiśnie, to istnieją liczne wariacje wykorzystujące inne owoce jak, czereśnie, śliwki, truskawki,jeżyny, suszone jabłka itd.
Kiedy inne rodzaje owoców są wykorzystywane zamiast wiśni,
ciasto właściwie nazywa się Flaugnarde.
Dla znierciepliwionych co początku nie czytali
raz jeszcze przedstawiam listę blogów i ich autorów.
W wirtualnej kuchni przyjemność pieczenia Clafoutis dzielili :
Monika autorka Maxymonium kulinarne
której serdecznie dziękuje za zaproszenie .
Kaś autorka bloga Bake & Taste
Tomek autor bloga Tomek gotuje
oraz moja skromna osoba
Viola autorka bloga Fun & Taste na którym to mam przyjemność Was gościć.
Gorąco zachęcam do odwiedzin blogów koleżanek i kolegi :)
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/08/wspolne-pieczenie-clafoutis-goraco.html