Wykonanie
Dzisiejszy post będzie poświęcony w całości rabarbarowi, który o dziwo odkryłyśmy dopiero w tym roku. Jednak już po tym jednym cieście, zdecydowanie możemy stwierdzić, że jeszcze nieraz zagości w naszej kuchni. W jednej z gazet znalazłyśmy przepysznie wyglądającą tartę z
truskawkami i
rabarbarem i od razu postanowiłyśmy ja wypróbować, gdyż wyglądała wyjątkowo apetycznie i się nie zawiodłyśmy! Zdecydowanie możemy polecić ten przepis. Ciasto wyszło znakomicie już za pierwszym razem i to bez wałka:) Zapraszamy do wypróbowania!P.s. Napiszcie coś o swoich ulubionych potrawach z użyciem
rabarbaru.
Składniki potrzebne do ciasta:-200 g
maki pszennej-40 g
bułki tartej-100 g mielonych
migdałów-200 g
masła-100 g
cukru-1
jajkoSkładniki potrzebne do nadzienia:-300 g
rabarbaru-300 g
truskawek-1/2 szklanki
cukru-
cukier puder do dekoracjiSposób przygotowania:Mieszamy
mąkę z
bułką tartą i zmielonymi za pomocą melaksera
migdałami.2.W oddzielnej misce ucieramy
masło przy pomocy miksera, cały czas mieszając dodajemy do środka
cukier i
jajko, a
potem suche składniki.3.Mieszamy rękoma do uzyskania jednolitego ciasta i owijamy folią.4.Myjemy
truskawki i
rabarbar, który następnie obieramy z grubych skórek. Kroimy
truskawki na ćwiartki i
rabarbar na małe kawałki. Obsypujemy
cukrem i wszystko razem mieszamy.
5.Następnie wkładamy do lodówki na 30 do 60 minut.6. Po upływie tego czasu kroimy na pół ciasto i połowę rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę.7. Wysypujemy na to
owoce.8. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przecinamy na paski o grubości ok. 2 cm. Układamy z tego kratkę na wierzchu tarty.
9. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym na temperaturę 180 stopni.
10. Podajemy jeszcze lekko na ciepło z gałką
lodów śmietankowych, lub
waniliowych.Smacznego!