ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowe love w waniliowym biszkopcie

Rabarbarowe love w waniliowym biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja nie zawsze lubiłam rabarbar. Jeśli w ogóle się na niego skusiłam, to tylko w postaci składnika słodkiego ciasta. Korzystając z okazji, że rabarbar pojawił się już w warzywniakach, postanowiłam upiec coś prostego z jego udziałem, czyli biszkopt:)
Rabarbar to roślina o wielu kulinarnych zastosowaniach. Świetnie sprawdza się na przykład w postaci kompotu, w towarzystwie owoców. Jest bardzo soczysty, dlatego ważne jest, aby przed pieczeniem pozbyć się nadmiaru soku. Będzie to możliwe dzięki zasypaniu go cukrem i odstawieniu na jakiś czas.
Waniliowy biszkopt z rabarbarem to ciasto bardzo proste, ale smakowite. Nie wymaga szczególnych ozdób i dodatków, choć, gdy mamy więcej czasu możemy przygotować do niego rabarbarową konfiturę lub słodki sos. Prawdopodobnie stworzy udany duet z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Taki biszkopt można przygotować również z jabłkami, ananasem, czy innymi ulubionymi owocami. Bez względu na dodatki, zawsze powinien smakować wyśmienicie. To ciasto, które raczej zawsze się udaje:) Dlatego też - jak zawsze - polecam i zachęcam.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
1 szklanka cukru
3 duże jajka
łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka mąki
2 łodygi rabarbaru + łyżka cukru + łyżka mąki
Przygotowanie:
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie rabarbar powinien puścić sok, którego należy się pozbyć. Rabarbar oprószyć mąką, dzięki czemu nie opadnie na dno ciasta.
Jajka ubić z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
Piec przez ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Biszkopt można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/05/rabarbarowe-love-w-waniliowym-biszkopcie.html