Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja nie zawsze lubiłam
rabarbar. Jeśli w ogóle się na niego skusiłam, to tylko w postaci składnika słodkiego ciasta. Korzystając z okazji, że
rabarbar pojawił się już w warzywniakach, postanowiłam upiec coś prostego z jego udziałem, czyli
biszkopt:)
Rabarbar to roślina o wielu kulinarnych zastosowaniach. Świetnie sprawdza się na przykład w postaci kompotu, w towarzystwie
owoców. Jest bardzo soczysty, dlatego ważne jest, aby przed pieczeniem pozbyć się nadmiaru soku. Będzie to możliwe dzięki zasypaniu go
cukrem i odstawieniu na jakiś czas.
Waniliowy biszkopt z
rabarbarem to ciasto bardzo proste, ale smakowite. Nie wymaga szczególnych ozdób i dodatków, choć, gdy mamy więcej czasu możemy przygotować do niego
rabarbarową konfiturę lub słodki sos. Prawdopodobnie stworzy udany duet z gałką
lodów lub
bitą śmietaną.Taki
biszkopt można przygotować również z
jabłkami,
ananasem, czy innymi ulubionymi
owocami. Bez względu na dodatki, zawsze powinien smakować wyśmienicie. To ciasto, które raczej zawsze się udaje:) Dlatego też - jak zawsze - polecam i zachęcam.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1 szklanka
cukru3 duże
jajkałyżeczka esencji waniliowej1 szklanka
mąki2 łodygi
rabarbaru + łyżka
cukru + łyżka
mąkiPrzygotowanie:
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać łyżkę
cukru, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie
rabarbar powinien puścić sok, którego należy się pozbyć.
Rabarbar oprószyć
mąką, dzięki
czemu nie opadnie na dno ciasta.
Jajka ubić z
cukrem i esencją
waniliową na puszystą masę. Dodać
mąkę i wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą.Na wierzchu ułożyć kawałki
rabarbaru.Piec przez ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Biszkopt można udekorować
cukrem pudrem.Smacznego!