ßßß Cookit - przepis na Bogata krajanka z cieciorki bez dodatku mąki!

Bogata krajanka z cieciorki bez dodatku mąki!

nazwa

Wykonanie

240 g ciecierzycy ( u mnie z puszki )
15 g suszonej żurawiny
20 g rodzynek
50 g migdałów
100 g orzechów włoskich
50 g suszonych śliwek - pokroić w paski
miód
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1 łyżka truvii lub innego słodzidła
100 g odtłuszczonego mleka w proszku
190 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 10 g
1/2 łyżeczki sody do pieczenia ok 4 g
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, z nasionami ok 16 g
Migdały i orzechy wrzucić do woreczka foliowego rozkruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Cieciorkę zmiksować blenderem na jednolitą masę z oliwą i łyżką wody. Domieszać 2 jajka i 1 żółtko oraz pozostałe składniki. Białko ubić na sztywno, dodać do masy i dokładnie połączyć. Odstawić na 20 minut, wymieszać. Następnie przełożyć masę do kwadratowej formy ( u mnie silikonowa) polać miodem.
Piec 45 minut w 160°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty.
Fantastycznie słodka i chrupiąca !
Słodkość która zaskoczy Twoich gości :)
Krajanka z ciecierzycy,
będzie fantastyczną odmianą dla tradycyjnego ciasta.
Zdrowego chrupania życzę :)
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2013/01/krajanka-z-ciecierzycy.html