240 g ciecierzycy ( u mnie z puszki )15 g suszonej żurawiny20 g rodzynek50 g migdałów100 g orzechów włoskich50 g suszonych śliwek - pokroić w paskimiód2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka wody1 łyżka truvii lub innego słodzidła100 g odtłuszczonego mleka w proszku190 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 10 g1/2 łyżeczki sody do pieczenia ok 4 g2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, z nasionami ok 16 gMigdały i orzechy wrzucić do woreczka foliowego rozkruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Cieciorkę zmiksować blenderem na jednolitą masę z oliwą i łyżką wody. Domieszać 2 jajka i 1 żółtko oraz pozostałe składniki. Białko ubić na sztywno, dodać do masy i dokładnie połączyć. Odstawić na 20 minut, wymieszać. Następnie przełożyć masę do kwadratowej formy ( u mnie silikonowa) polać miodem.Piec 45 minut w 160°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty.Fantastycznie słodka i chrupiąca !Słodkość która zaskoczy Twoich gości :)Krajanka z ciecierzycy,będzie fantastyczną odmianą dla tradycyjnego ciasta.Zdrowego chrupania życzę :)Violaautorka przepisuYou can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.