Wykonanie
Składniki3
jajka2 łyżki
skrobi kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
otrębów pszennych1 łyżka
oliwy z oliwek lub bez tłuszczu jeśli mamy patelnię beztłuszczową1 łyżka
brązowego cukruPolewa czekoladowa przygotowana tak jak TU lub bez słodziku TUPrzygotowanie
Jajka rozkłócić ze wszystkimi składnikami. Jeśli ktoś kiedyś próbował OMLETU TAMAGO i smakowały mu takie
jajka "na słodko" to te pancakesy są podobne w pewnym sensie. Patelnię smarujemy
oliwą i w foremkę do wycinania
ciastek wlewamy ciut ciasta (ok. 2 łyżki). Do smażenia możemy również użyć malutkiej patelni teflonowej własnie do pancakesów ale ja takiej nie mam. Foremkę przykrywamy i czekamy aż placek wyrośnie i zetnie się wystarczająco aby móc go wyciąć z foremki. Ja robiłam to nożem, wypychając ciasto z obręczy. Wtedy przekładamy placka na drugą stronę a do foremki wlewamy kolejną porcję ciasta. Mam tylko jedną foremkę więc moje pancakesy były dość pracochłonne, przy większej ilości foremek będzie szybciej.
Podczas gdy jedne placuszki są gotowe my smażymy następne - robiąc to na minimalnym ogniu nie musiałam nawet zdejmować ich z patelni. Wyszło 10 sztuk, dość wysokich, puszystych lecz nieco suchych. Dlatego proponuję do nich
czekoladową polewę. Można je również zjeść z
białym serkiem,
jogurtem czy
dżemem :)Smacznego sobotniego śniadania i miłego weekendu życzymy ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!