Wykonanie
Umówiłyśmy się z Agatą na wspólne gotowanie. Agata prowadzi bloga z bardzo dobrym, zdrowym jedzeniem więc koniecznie ją odwiedźcie! Nie miałyśmy zbyt dużo czasu, bo u niej sesja a u nas dzieci więc zdecydowałyśmy, że upichcimy naleśniki na słodko. To co przygotowała Agata z blogu Dietetyczne Fanaberie znajdziecie u niej - klikajcie w baner poniżej, żeby tam trafić...
Składniki na trzy naleśniki2
jajka10 łyżek
mąki z
płatków owsianych8 łyżek
mleka (u mnie 1,5%tł)
Oliwa z oliwek do smażenia (lub patelnia do smażenia bez tłuszczu, którą może kiedyś sobie kupię!)30dkg
truskawek30dkg
rabarbaru3 łyżki
cukru brązowego trzcinowego150ml
jogurtu naturalnego bez cukru max 3% tłuszczuSłodzidło - polecam
cukier brązowy trzcinowy 3 łyżeczki
Przygotowanie
Truskawki myjemy, i kroimy bez szypułek do garnuszka.
Rabarbar obieramy z pierwszej błonki i kroimy do
truskawek w cienkie plasterki. Dosypujemy do tego 3 łyżki
cukru brązowego. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, czasem mieszając. I
marmolada gotowa :)
Jajka mieszamy z
mlekiem i
mąką z
płatków (
mąkę uzyskamy blendując
płatki). Jeśli potrzeba to dodatkowo rozcieńczamy
mlekiem a jeśli
jaja były duże to możliwe, że musimy ciasto ciut zagęścić dodając troszkę
mąki z
płatków. Ciasto ma być po prostu lejące. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanej
oliwie po kilka minut z każdej strony. Ślicznie się rumienią choć trzeba być dość cierpliwym.
Jogurt mieszamy ze słodzidłem - może to być tabletka słodziku ja posłodziłam
brązowym cukrem.
Obliczyłam ilość kalorii dla całości i wyszło mi, że na porcję przypada 220kcal. Naleśniki są chrupiące i ślicznie pachną - są "garściejsze" od tych cienkich, mącznych.
Marmolada smakuje jak świeże
owoce z łubianki - bez zbędnych kombinacji są kwintesencją
słodyczy truskawki i
rabarbaru. Szybko, pysznie i zdrowo = czegóż chcieć więcej!?
SMACZNEGO SIOSTRY!