Wykonanie
Dieta polega przede wszystkim na wyeliminowaniu z jadłospisu jak największej ilości węglowodanów i wprowadzeniu jak największej ilości
białka.Dieta dzieli się na cztery etapy, o których Pierre Dukan
mówi, że są bardzo istotne dla psychiki osoby otyłej. Konieczne jest na Dukanie jeść i to zanim poczuje się głód a do tego - ile się chce!FAZA IMożna jeść wszystkie podane produkty w dowolnej ilości.CHUDE
MIĘSOwędliny z
indyka,
kurczaka,
wołowina,
cielęcina. Bez
kaczek, gęsi, skóry
PODROBYwątróbka cielęca i wołowa, ozory.
RYBYwszystkie, również w konserwach w sosie własnym.
JAJAo ile cholesterol pozwala.
OWOCE MORZAkrewetki,
kraby,
ostrygi -
mięczaki i skorupiaki.CHUDY
NABIAŁjogurty,
serki,
twarożki,Dla wzbogacenia smaku potraw można stosować
czosnek,
pietruszkę,
cebulę,
tymianek i inne
przyprawy. Solić należy mało. Słodzić jedynie słodzikiem lub
stewią. Dietę dobrze wzbogacić codziennie dwoma łyżkami
otrębów a także należy pić do 2,5 litra płynów dziennie.Faza I trwa średnio 5 dni do 10.FAZA II - NAPRZEMIENNAW II fazie uzupełniamy dietę o warzywa i naprzemiennie stosuje się dni "proteinowe" czyli zasady I fazy i dni warzywne wraz z proteinami, czyli produktami dozwolonymi w I fazie. Przemienność może być stosowana dowolnie: 7 dni proteinowych na 7 z warzywami lub 5 proteinowych na 5 z warzywami lub 1 dzień na 1 dzień.Warzywa niedozwolone w II fazie:
ziemniakirośliny strączkowe
ryżkarczochyII faza trwa do czasu uzyskania docelowej wagi.PrzepisyDIETA DUKANA II FAZA