ßßß Cookit - przepis na DIETA DUKANA

DIETA DUKANA

nazwa

Wykonanie

Dieta polega przede wszystkim na wyeliminowaniu z jadłospisu jak największej ilości węglowodanów i wprowadzeniu jak największej ilości białka.
Dieta dzieli się na cztery etapy, o których Pierre Dukan mówi, że są bardzo istotne dla psychiki osoby otyłej. Konieczne jest na Dukanie jeść i to zanim poczuje się głód a do tego - ile się chce!
FAZA I
Można jeść wszystkie podane produkty w dowolnej ilości.
CHUDE MIĘSO
wędliny z indyka, kurczaka, wołowina, cielęcina. Bez kaczek, gęsi, skóry
PODROBY
wątróbka cielęca i wołowa, ozory.
RYBY
wszystkie, również w konserwach w sosie własnym.
JAJA
o ile cholesterol pozwala.
OWOCE MORZA
krewetki, kraby, ostrygi - mięczaki i skorupiaki.
CHUDY NABIAŁ
jogurty, serki, twarożki,
Dla wzbogacenia smaku potraw można stosować czosnek, pietruszkę, cebulę, tymianek i inne przyprawy. Solić należy mało. Słodzić jedynie słodzikiem lub stewią. Dietę dobrze wzbogacić codziennie dwoma łyżkami otrębów a także należy pić do 2,5 litra płynów dziennie.
Faza I trwa średnio 5 dni do 10.
FAZA II - NAPRZEMIENNA
W II fazie uzupełniamy dietę o warzywa i naprzemiennie stosuje się dni "proteinowe" czyli zasady I fazy i dni warzywne wraz z proteinami, czyli produktami dozwolonymi w I fazie. Przemienność może być stosowana dowolnie: 7 dni proteinowych na 7 z warzywami lub 5 proteinowych na 5 z warzywami lub 1 dzień na 1 dzień.
Warzywa niedozwolone w II fazie:
ziemniaki
rośliny strączkowe
ryż
karczochy
II faza trwa do czasu uzyskania docelowej wagi.
Przepisy
DIETA DUKANA II FAZA
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/07/dieta-dukana.html