ßßß Cookit - przepis na BEZ cukru, BEZ tłuszczu, BEZ mąki - FEEL EAT!

BEZ cukru, BEZ tłuszczu, BEZ mąki - FEEL EAT!

nazwa

Wykonanie

Kochani, zapraszam Was na pierwszy w tym roku odcinek programu Feel eat. Nagrywam go dla Was we współpracy z Wirtualną Polską, a dokładnie z portalem wp.tv. Są to krótkie filmy kulinarne, na których pragnę Wam pokazać jak łatwo można wprowadzić w swojej kuchni zmiany na lepsze - zdrowsze jedzenie. Chcę Wam pokazać, że potrawy zdrowe i dietetyczne, choć może czasem wydają się dziwne - to są łatwe do przyrządzenia i są smaczne.
Zapraszam Was na muffiny z ciecierzycy - pyszne i zdrowe babeczki, które zawierają zaledwie 80 kalorii na sztukę :)
O opinię poprosiłam Julię Furtak
Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie.
Prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.
Cieciorka to bardzo wartościowa baza do wykonania wypieków. Przy niskiej wartości energetycznej (164kcal/100g) zawiera aminokwasy odpowiadające pełnowartościowym białkom zawartym w mięsie, co jest dobrą wiadomością dla wegetarian. Doskonale wpływa na stan skóry, włosów i paznokci (wit B6, cynk), wzmacnia kości i zęby (fosfor), reguluje ciśnienie, pracę serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia samopoczucie i pamięć (potas, magnez, żelazo). Cieciorka to także rewelacyjne źródło drogocennego błonnika. Od starożytności cieciorką leczy się bóle głowy i stany zapalne gardła oraz spożywa w celu poprawy ogólnej odporności organizmu. W Egipcie jej nasiona traktowane są, jako afrodyzjak. Wg badań dr. Georga Ashkara ciecierzyca przyczynia się nawet do leczenia nowotworów!
Dodatek skrobi kukurydzianej pomoże otrzymać puszystą konsystencję ciasta, jednak należy pamiętać, że skrobia kukurydziana, to nie to samo, co mąka kukurydziana :) Z kolei żurawina nie tylko doda naszym wypiekom charakteru, ale także zatroszczy się o nasze nerki i układ moczowy. Moc substancji antyoksydacyjnych zawartych w jej owocach pomaga w leczeniu nowotworów oraz działa, niczym serum odmładzające :)
Zakochałam się w tych muffinach na amen - koniecznie spróbujcie!
TUTAJ znajdziecie muffiny od Marty, które mnie popchnęły do pieczenia z ciecierzycy. I teraz pozostanę jej wierna na długo! Ostatecznie....tylko krowa nie zmienia zdania ;)
Składniki na 6 muffinek
240g zmielonej ciecierzycy
1 jajko
40g skrobi kukurydzianej
10ml stewii
30g żurawiny
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/02/bez-cukru-bez-tuszczu-bez-maki-feal-eat.html