Wykonanie
Jeden z niezmiennych
śniadaniowych szlagierów -
jajko na miękko - to wbrew pozorom niełatwy temat. Nawet osoby nieźle radzące sobie w kuchni nie zawsze potrafią dobrze ugotować
jajko - tak, by nie pękło,
białko było ścięte, a
żółtko idealnie płynne.Warto znać kilka kuchennych trików, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się prawdziwym niedzielnym śniadaniem.Świeżość
jajka możemy ocenić wkładając je do szklanki wypełnionej w 3/4
wodą. Świeże
jajko pozostaje swobodnie na dnie szklanki. Im
jajo starsze, tym ustawia się bardziej pionowo. Zepsute
jajko wypływa ponad powierzchnię
wody.
Jajko należy włożyć do zimnej
wody, doprowadzić ją do wrzenia i odczekać 2 minuty (jeśli
jajka są małe) lub 2,5 min. (jeśli większe). Następnie
jajka należy wyjąć i zalać zimną
wodą.Istnieje też alternatywny sposób gotowania:
jajko wkłada się do wrzącej
wody. Wówczas należy odczekać 4 - 5 min., po czym schłodzic w zimnej wodzie.Nie gotujmy
jajek zimnych, dopiero co wyjętych z lodówki.By skorupka nie pękała podczas gotowania, dosypmy do
wody w garnku szczyptę
soli.Jeśli wolisz jednak
jajka na twardo, nie gotuj ich powyżej 12 minut, ponieważ po tym czasie zachodzą procesy chemiczne nadające
żółtku gumowatą konsystencję i nieprzyjemny zapach.Obrane
jajko można przechowywać w lodówce 2 dni, nieobrane – 4 dni.Dla koneserów - przepis na
jajko po wiedeńsku, podawane w austriackich kawiarniach na śniadanie:3 ugotowane na miękko, obrane
jajka wkładamy do szklanki, delikatnie rozgniatamy tak, by
żółtko wypłynęło. Dodajemy łyżeczkę
masła, łyżeczkę posiekanego
szczypiorku i odrobinę ostrej
musztardy. Oprószamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Podajemy z
kajzerką.