ßßß Cookit - przepis na Jak dobrze ugotować jajko?

Jak dobrze ugotować jajko?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeden z niezmiennych śniadaniowych szlagierów - jajko na miękko - to wbrew pozorom niełatwy temat. Nawet osoby nieźle radzące sobie w kuchni nie zawsze potrafią dobrze ugotować jajko - tak, by nie pękło, białko było ścięte, a żółtko idealnie płynne.
Warto znać kilka kuchennych trików, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się prawdziwym niedzielnym śniadaniem.
Świeżość jajka możemy ocenić wkładając je do szklanki wypełnionej w 3/4 wodą. Świeże jajko pozostaje swobodnie na dnie szklanki. Im jajo starsze, tym ustawia się bardziej pionowo. Zepsute jajko wypływa ponad powierzchnię wody.
Jajko należy włożyć do zimnej wody, doprowadzić ją do wrzenia i odczekać 2 minuty (jeśli jajka są małe) lub 2,5 min. (jeśli większe). Następnie jajka należy wyjąć i zalać zimną wodą.
Istnieje też alternatywny sposób gotowania: jajko wkłada się do wrzącej wody. Wówczas należy odczekać 4 - 5 min., po czym schłodzic w zimnej wodzie.
Nie gotujmy jajek zimnych, dopiero co wyjętych z lodówki.
By skorupka nie pękała podczas gotowania, dosypmy do wody w garnku szczyptę soli.
Jeśli wolisz jednak jajka na twardo, nie gotuj ich powyżej 12 minut, ponieważ po tym czasie zachodzą procesy chemiczne nadające żółtku gumowatą konsystencję i nieprzyjemny zapach.
Obrane jajko można przechowywać w lodówce 2 dni, nieobrane – 4 dni.
Dla koneserów - przepis na jajko po wiedeńsku, podawane w austriackich kawiarniach na śniadanie:
3 ugotowane na miękko, obrane jajka wkładamy do szklanki, delikatnie rozgniatamy tak, by żółtko wypłynęło. Dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę posiekanego szczypiorku i odrobinę ostrej musztardy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z kajzerką.
Źródło:http://yummymorning.blogspot.com/2012/09/jak-dobrze-ugotowac-jajko.html