Wykonanie
Skoro jesteśmy już przy temacie naleśników, proponujemy też bardziej wyrafinowaną ich wersję. Prosto z USA przenosimy się do Francji na oryginalne crêpes - cieniutkie jak pergamin i bardzo delikatne.W efektownej wersji "Suzette" crêpes są lekko alkoholizowane, więc jest to wersja zdecydowanie niedzielnego śniadania ;-) Efekty specjalne
rodem z francuskiej restauracji - podpalanie naleśników na patelni - możemy sobie darować - dajmy odpocząć straży pożarnej.Składniki:50 g roztopionego
masła300 g
mąki3
jajka3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
oleju słonecznikowego500 ml
mlekaOdrobina skórki startej z
cytrynyMąkę przesiej do miski, dodaj
masło,
jajka,
cukier puder oraz
olej, składniki wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj
mleko, ubijając masę na gładkie ciasto. Na koniec dodaj skórkę otartą z
cytryny.Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej
olejem.Sos:sok z 2
pomarańczystarta skórka z 1
pomarańczy175g
masła75g
cukruewentualnie - kieliszek
likieru pomarańczowegoDo rondelka wlewamy sok z
pomarańczy, startą skórkę z
pomarańczy,
masło i
cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, do czasu, gdy
woda odparuje i płyn będzie miał konsystencję
syropu. Na koniec wlewamy
likier pomarańczowy i gotujemy jeszcze 5 minut.