ßßß Cookit - przepis na Naleśników ciąg dalszy - pomarańczowe crêpes

Naleśników ciąg dalszy - pomarańczowe crêpes

nazwa

Wykonanie

Skoro jesteśmy już przy temacie naleśników, proponujemy też bardziej wyrafinowaną ich wersję. Prosto z USA przenosimy się do Francji na oryginalne crêpes - cieniutkie jak pergamin i bardzo delikatne.
W efektownej wersji "Suzette" crêpes są lekko alkoholizowane, więc jest to wersja zdecydowanie niedzielnego śniadania ;-) Efekty specjalne rodem z francuskiej restauracji - podpalanie naleśników na patelni - możemy sobie darować - dajmy odpocząć straży pożarnej.
Składniki:
50 g roztopionego masła
300 g mąki
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju słonecznikowego
500 ml mleka
Odrobina skórki startej z cytryny
Mąkę przesiej do miski, dodaj masło, jajka, cukier puder oraz olej, składniki wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj mleko, ubijając masę na gładkie ciasto. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem.
Sos:
sok z 2 pomarańczy
starta skórka z 1 pomarańczy
175g masła
75g cukru
ewentualnie - kieliszek likieru pomarańczowego
Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy, masło i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, do czasu, gdy woda odparuje i płyn będzie miał konsystencję syropu. Na koniec wlewamy likier pomarańczowy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Źródło:http://yummymorning.blogspot.com/2012/09/nalesnikow-ciag-dalszy-pomaranczowe.html