ßßß
przepis własnySkładniki:1 świeża dorada1 świeży pstrąg0,33l wytrawnego cydru100g masła1 papryczka chili drobno posiekana2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka sosu sojowegosok z jednej cytrynysól do smakuPrzygotowanie:Ryby oczyścić, natrzeć solą, odstawić na chwilę do lodówki.Z oleju, sosu sojowego, czosnku, papryczki chili i cytryny przygotować marynatę.Rybę przeciąć w kilku miejscach, natrzeć marynatą, wcisnąć papryczkę i czosnek w nacięcia. Odstawić na 20 minut do lodówki.Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180' , przełożyć rybę na blaszkę do pieczenia, polać resztą marynaty i piec ok 20 minut. Następnie podlać połową cydru, na wierzchu położyć po kilka plasterków masła i piec do czasu aż cydr lekko odparuje, wtedy powtórzyć podlanie i masło.Całkowity czas pieczenia ok 40-45 minut. Pod sam koniec można włączyć termoobieg na 5 minut.Smacznego!