Wykonanie
Francuski
chleb wiejski cytuję za Beą z blogahttp://www.beawkuchni.com/2009/11/domowe-pieczywo.html(piekłam z połowy porcji)
Składniki na zaczyn 270g:30g zakwasu140g
maki pszennej10g
maki żytniej90g
wodySkładniki na ciasto
chlebowe 1700g:800g
mąki pszennej50g
maki żytniej450g
wody1 łyżka
soli270g zaczynu jw.Z tej ilości składników wychodzi ogromny, wiejski bochen. Aby otrzymać mniejszy można składniki podzielić na pół, pamiętając jednak, że do zakwaszenia zaczynu potrzebne jest zawsze nie mniej niż 2 łyżki zakwasu (20-25g).Składniki zaczynu wymieszać, odstawić przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.Następnego dnia wymieszać
mąkę z
wodą do całkowitego połączenia składników. Odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę.Dodać
sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem. Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie skorygować jeszcze ilość
mąki lub
wody; ciasto powinno być średnio ścisłe. Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie odpoczynku, kilkakrotnie w odstępach czasowych co ok. 60 minut należy je odgazować, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, następnie z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka . W ten sposób napinamy dolną część, która
potem będzie tworzyła wierzch bochenka.Uformować jeden duży bochenek (bądź dwa małe), posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką powierzchnię
chleba, wkładamy go delikatnie (zlepieniem do góry) do koszyka do wyrastania. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. W chłodzie (10°C) można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6°C) do 18 godzin.Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba, czy
chleb jest dobrze wyrośnięty. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.
Chleb wyjąć, delikatnie odwrócić, kilkakrotnie naciąć. Piec w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze 240°C ok. 35-45 minut.