ßßß Cookit - przepis na Makdoûss czyli nadziewane bakłażany orzechami i czosnkiem

Makdoûss czyli nadziewane bakłażany orzechami i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Idealna sprawa na prezent, choć ja niestety zrobiłam tylko słoiczek dla siebie z powodu zauroczenia się przepisem i ciekawości smaków :) Są pyszne tak jak pisała Ewelina ale im dłużej stoją tym są aromatyczniejsze. Zamknęłam w słoju sześć sztuk mini bakłażanów na 14 dni:) po 5 dniu oczekiwania otworzyłam i były dobre ale nie tak smaczne jak dziś! Mięciutkie i pachnące, czosnek nie jest już tak ostry jak w dniu piątym i przegryzł się z orzechami - pyszne Wam powiadam i zachęcam do przepisu:)
Skopiowałam, niczego nie zmieniałam, nie chciało mi się pisać :)
Cytuję za Anoushką
Składniki:
8 niewielkich, jędrnych bakłażanów
200 g włoskich orzechów
10 ząbków czosnku
pół łyżeczki chili
pół łyżeczki papryczki z Espelette (lub innej łagodnej i aromatycznej papryki)
sól
oliwa z pierwszego tłoczenia
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Dokładnie umyć bakłażany. Oberwać ogonki wraz z resztkami liści. Nie odkrajać! W przeciwnym razie bakłażany będą nasiąkać wodą w czasie gotowania, a tego chcemy za wszelką cenę uniknąć.
Wrzucić bakłażany na gotującą się wodę i gotować około 20 minut, często je obracając. Ponieważ nie mam wielkiego garnka, gotowałam bakłażany w 2 partiach.
Ugotowane bakłażany przełożyć na sitko i zostawić do obcieknięcia i do ostudzenia na około godzinę. Każdego bakłażana naciąć wzdłuż nie rozcinając go końca tworząc głęboką kieszeń. Oprószyć kieszeń solą. Na blasze do pieczenia ustawić kratkę i ułożyć na niej bakłażany. Na nich położyć tacę, lub deskę do krojenia i obciążyć dużym garnkiem wypełnionym wodą i zostawić na minimum 12 godzin.
Przygotować nadzienie. Orzechy grubo poszatkować. Czosnek obrać i bardzo drobno poszatkować. Wymieszać, dodać chili i papryczkę. Posolić.
Gdy bakłażany pozbędą się już całej wody, rozchylić delikatnie nacięte kieszenie i wypełnić je farszem z orzechów i czosnku. Ponownie zamknąć kieszenie. Docisnąć i ułożyć w czystych, suchych i wysterylizowanych słoikach (sterylizować w piekarniku w temperaturze 120°C prze 30 minut).
Zalać oliwą, zamknąć, wstawić słoiki do lodówki na ok 5-7 dni :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/12/makdouss-czyli-nadziewane-bakazany.html