Wykonanie
Kolejne wypiekanie za mną... mam o tyle dobrze, że ostatnio wypiekam w pracy czyli nie paskudzę
mąką całego mieszkania :-) jednak nie tak do końca piekę dlatego poza domem ... celem jest by
chleby na zakwasie pojawiły się w koszu do sprzedaży - taki mam
plan :-) nie jestem oczywiście do końca pewna jak wyjdzie to czasowo bo jednak cały czas pracujemy na dziale we dwoje ale może uda się zrobić chociaż cykliczne wypiekanie raz w tygodniu :-) Dziś przedstawiam
chleb, o którym
pisałam w poprzednim
poście ... zachęciłam Was do wypieczenia go, ponieważ jest niezwykle dobry, co mogą potwierdzić osoby degustujące :-) mój tym razem z
orzechami ... takimi jakie znalazłam na dziale... włoskie, ziemne,
migdały :-)
Chleb z Vermont na zakwasie z
mąką pszenną razową i
miksem orzechówwedług Jefreya HamelmanaLevain140g
mąki chlebowej T 750170g
wody30g dojrzałego zakwasu ( 2 łyżki stołowe )Zaczyn przygotowujemy na 12- 16 godzin przed mieszaniem ciasta. Zostawiamy w przykrytym pojemniku w temperaturze około 21'
Ciasto właściwe:680g
mąki chlebowej T 75090g
mąki pszennej razowej ( użyłam Lubelli pełnoziarnistej )420g
wody20g
soli300g levain ( cały zaczyn bez 2 łyżek )duża garść różnych
orzechówNa kolejny dzień:Wkładamy do dzieży wszystkie składniki prócz
soli i
orzechów. Mieszamy na postrzępioną masę i przykrywamy folią by ciasto nie wyschło. Ciasto odpoczywa przez godzinę. Po tym czasie posypujemy wierzch ciasta
solą i mieszamy na drugiej prędkości miksera około 2 minut, po czym dodajemy
orzechy i mieszamy na tej samej prędkości 1 minutę. Ciasto powinno
mieć średnią konsystencję, u mnie lekko się lepiło do rąk, w tym przypadku możecie sobie dłonie zmoczyć
wodą, łatwiej wtedy naciągać ciasto przy składaniu podczas fermentacji wstępnej.Fermentacja: 2 , 5 godzinySkładanie: 75 minut od rozpoczęcia fermentacji lub dwa
razy po 50 minutachDzielenie: 680g porcja , składamy bochen okrągły lub podłużnyFermentacja końcowa : 2-2 , 5 godziny lub na noc do 10 godzin w temperaturze do 10'Pieczenie: 40-45 minut w piecu naparowanym o temperaturze 240'Smacznego!
Kto ze mną piekł:Monika z blogu Matka wariatka