Wykonanie
To już uzależenie. Do tego odkryłam, że domowy
chleb wciągnął nie tylko mnie. Jak brzmiało pytanie mojego małżonka w chwili gdy wyjeżdżaliśmy na tyodzień? Nie było to pytanie o zamknięte okna, drzwi, zakręcony gaz itd. Zapytał: "Zakwas dokarmiłaś?"A chlebek firmowy? Piękne ciasto, niby lepkie a jednak wspaniale się formowało, rosło tak jak należy. Jednynie rozlazło mi się troszkę przy wykładaniu na blachę (na szczęście chlebek podrósł w trakcie pieczenia).Dziękuję mistrzyniom TatterPolceMargot za wspaniały przepis i lekcję.
Składniki:200g zakwasu żytniego
razowego (100% hydracji)290g
wody400g białej
pszennej mąki chlebowej100g
pszennej mąki razowej1/2 łyżeczki
drożdży instant (opcjonalnie, ja dałam)12g
soli1. Mieszanie.Zaczyn wymieszać z
mąka i
wodą (ew.
drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać
sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.2. Pierwsza fermentacja i składanie.Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.3. Formowanie.Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.4. Ostatnia fermentacja.Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.5. Pieczenie.Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.Przed pokrojeniem
chleb należy dobrze wystudzić.
/wydrukuj przepis/