Wykonanie
Błyskawiczne
ciasteczko z kratką do niedzielnej
kawy, nawet nie zauważyłam jak zostało zrobione bo to była dosłownie chwila, Rafał poszedł jak burza! a że
ciasto francuskie przeważnie w lodówce sobie leżakuje to w mig chłop się zabrał za pokrojenie, nadzianie i już...takiego chłopa w domu warto
mieć! była
kawa i drobne słodkie cudeńko, jakże pysznie było:) Polecam i Wam posiadać
ciasto francuskie w lodówce, może i Wasi Panowie skuszą się na małe co nieco:)Przepis banalnie prosty!
przepis własny RafałaSkładniki:1 gotowe
ciasto francuskieulubiona
konfituracukier puder do posypania wierzchuPrzygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na blacie, pokroić na prostokąty, jedną część poprzecinać rolką tnącą, na drugiej nałożyć
konfiturę i przykryć pociętym kawałkiem ciasta. Można sobie pomóc przenosząc pocięte ciasto na wałku ( Rafał zrobił to szeroką szpatułką ) Boki ciasta docisnąć, ułożyć na blaszce i piec w rozgrzanym piecu do 170' ok 15 minut lub do zrumienienia. U nas troszkę spód się przypiekł.Smacznego:)