Wykonanie
Bardzo proste i ładne
ciasteczka. Szybkie w wykonaniu, jeżeli użyjemy gotowego
ciasta francuskiego. Nie jestem za kupowaniem gotowych ciast, jednak
ciasto francuskie jest na tyle pracochłonne, że nie odważyłam się jeszcze poświęcić czasu na jego przygotowanie. Ale obiecuję, że kiedyś się odważę.
Składniki:- opakowanie
ciasta francuskiego- 2 łyżki stołowe
konfitury różanej- łyżka
cukru pudru- kilka
orzechów włoskich (obranych ze skorupek)Przygotowanie:Z ciasta wyciąć kwadraty o
boku 5 cm. Każdy kwadrat naciąć od środa do
rogu (środek zostawić nieprzecięty). Na środku każdego trójkąta nakładać trochę
konfitury, chwytać za dwa rogi i zawijać do środka. Tak postępować z każdym z 4 trójkątów aż powstanie kwiatek. Na środku kwiatka ułożyć po kawałku orzacha włoskiego. Zasypać
cukrem pudrem. Piec 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia ciasta).