Wykonanie
Świąteczna pieczeń zawieruszyła się w przepisach i gdyby nie świadomość tego,że męska strona zaraz mnie na tym przyłapie to szybko się zreflektowałam i dodaję :)Jest to nietypowa pieczeń, lekko słodkawa, lekko pikantna- oryginalna.Rafał użył do natarcia
mięsa oryginalnej burgundzkiej
musztardy z
miodem o takiej klikJest to
musztarda która łączy w sobie ostrość ze słodkością dlatego też
mięsouzyskało ciekawy smak, tym bardziej, że zawartość nadzienia była zróżnicowana na maxa...
suszone śliwki,
morele,
ostra papryczka chili, świeży
tymian i
majeranekCo na to powiecie? Wyczyn
absolutny!
Musztardę własnie tę, o której
mowa używamy również do dresingów,jest godna polecenia mimo, że i cena nie najniższa,jednak smak jest wyrazisty i warty tej ceny. Zachęcam Was do spróbowania jej :)A oto pyszności Rafała, które pozostały już tylko wspomnieniem!

przepis RafałaSkładniki:1,2 kg świeżej
szynki2 łyżeczki
musztardy Maille Honey Dijon5 suszonych
śliwek5
suszonych moreli1
papryczka chili5 ząbków
czosnkuświeżo zmielony
kolorowy pieprz3 gałązki świeżego
majeranku3 gałązki świeżego
tymianuPrzygotowanie:Zrobić kieszeń w
szynce, oprószyć świeżym
pieprzem,włożyć
suszone owoce, pokrojoną na krążki
papryczkę chili,
czosnek pokrojony w plasterki, gałązki
ziół i zaszyć grubą nicią.Przed włożeniem
szynki do rękawa natrzeć dwiema łyżeczkami
musztardy.Rękaw z
mięsem włożyć do naczynia żaroodpornego.Piec dobre 2 h w piekarniku rozgrzanym do 150'W połowie pieczenia należy przekłuć rękaw i podlewać
szynkę sosemktóry wytworzył się podczas pieczenia.Smacznego!