ßßß Cookit - przepis na Świąteczna pieczeń z miodową musztardą

Świąteczna pieczeń z miodową musztardą

nazwa

Wykonanie

Świąteczna pieczeń zawieruszyła się w przepisach i gdyby nie świadomość tego,
że męska strona zaraz mnie na tym przyłapie to szybko się zreflektowałam i dodaję :)
Jest to nietypowa pieczeń, lekko słodkawa, lekko pikantna- oryginalna.
Rafał użył do natarcia mięsa oryginalnej burgundzkiej musztardy z miodem o takiej klik
Jest to musztarda która łączy w sobie ostrość ze słodkością dlatego też mięso
uzyskało ciekawy smak, tym bardziej, że zawartość nadzienia była zróżnicowana na maxa...
suszone śliwki, morele, ostra papryczka chili, świeży tymian i majeranek
Co na to powiecie? Wyczyn absolutny!
Musztardę własnie tę, o której mowa używamy również do dresingów,
jest godna polecenia mimo, że i cena nie najniższa,
jednak smak jest wyrazisty i warty tej ceny. Zachęcam Was do spróbowania jej :)
A oto pyszności Rafała, które pozostały już tylko wspomnieniem!
przepis Rafała
Składniki:
1,2 kg świeżej szynki
2 łyżeczki musztardy Maille Honey Dijon
5 suszonych śliwek
5 suszonych moreli
1 papryczka chili
5 ząbków czosnku
świeżo zmielony kolorowy pieprz
3 gałązki świeżego majeranku
3 gałązki świeżego tymianu
Przygotowanie:
Zrobić kieszeń w szynce, oprószyć świeżym pieprzem,
włożyć suszone owoce, pokrojoną na krążki papryczkę chili,
czosnek pokrojony w plasterki, gałązki ziół i zaszyć grubą nicią.
Przed włożeniem szynki do rękawa natrzeć dwiema łyżeczkami musztardy.
Rękaw z mięsem włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec dobre 2 h w piekarniku rozgrzanym do 150'
W połowie pieczenia należy przekłuć rękaw i podlewać szynkę sosem
który wytworzył się podczas pieczenia.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/04/swiateczna-pieczen-z-miodowa-musztarda.html