ßßß
Lody truskawkowo- rabarbarowe z dodatkiem kwaśnej śmietany.Autor Bea w kuchniSkładniki: na ok. 1,2 litra lodów250 g rabarbaru80 g cukru (u mnie – jasny trzcinowy, zmielony)50 ml soku z pomarańczy450 g truskawekok.100 g cukru (jak wyżej)1 łyżka wódki lub kirshu (u mnie Cointreau)1 łyżka soku z cytrynyotarta skórka z 1 pomarańczy250 g kwaśnej śmietany250 ml tłustej słodkiej śmietany (użyłam 25%)(opcjonalnie – również otarta skórka z 1 cytryny lub nieco wanilii, startej tonki, etc.)Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić, wymieszać z cukrem i sokiem pomarańczowym i ugotować do miękkości. Wystudzić.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić na plasterki (lub w kostkę), wymieszać z cukrem, alkoholem, sokiem z cytryny i otartą skórką z pomarańczy i odstawić na ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.Następnie wszystkie składniki zmiksować (owoce + śmietana), pozostawiając ewentualnie małe kawałki truskawek i schłodzić masę w lodówce, najlepiej przez kilka godzin (a nawet przez noc).Przelać masę do maszyny do lodów, a po skończonym cyklu (postępujemy wedle zaleceń producenta) przełożyć lody do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika.Lody można również przygotować bez maszyny, wtedy jednak trzeba regularnie i dokładnie przemieszać mrożącą się masę (mniej więcej co godzinę) by nie utworzyły się kryształki lodu, niezbyt przyjemne dla podniebienia poczas konsumpcji.Dodaję do akcji