Wykonanie
Tego roku
rabarbar będzie częstym gościem na moim
stole, nie dość że obecnie jest go sporo na rynku to i na działce go bardzo dużo i to strasznie mnie cieszy bo zwykle nie skorzystałam z sezonu na tyle by być z niego zadowolona! Często przeoczę sezonowe dobroci, tak jak na przykład rok temu nie uraczyłam się ani jedną główką
kalafiora bo zwyczajnie się zgapiłam i było mi strasznie głupio .. ja blogerka kulinarna, na dodatek pracująca w gastronomii zapomniała o użyciu w swojej kuchni
kalafiora! Mam nadzieje, że tym razem niczego nie przeoczę ... posiałam już co nieco na działce więc czekam teraz jak na zbawienie i cieszę się jak dziecko :-) Tymczasem nie zawracając Wam głowy moimi sprawami, zapraszam na pierwszą w tym roku
konfiturę rabarbarowo pomarańczową, pyszną zresztą!
Konfitura rabarbarowa z sycylijską
pomarańcząprzepis własnySkładniki: na 2 małe słoiczki300g
rabarbaru3
pomarańcze sycylijskiesok z jednej
cytryny150g
cukrugałązka
rozmarynuRabarbar pokrój,
pomarańcze filetuj i od razu wrzucaj do rondelka, dodaj
sok z cytryny,
rozmaryn oraz
cukier i smaż na małym ogniu aż
pomarańcza przybierze konsystencji
konfitury. Do tak przygotowanej pulpy dodaj połowę
rabarbaru i dalej smaż do czasu aż
konfitura zgęstnieje, wyjmij gałązkę
rozmarynu i dodaj pozostały
rabarbar, tym razem smaż tylko 2 minuty by zachować kilka całych kawałków
rabarbaru. Przełóż do słoiczków i zakręć. Smacznego!