Wykonanie
Miałam wielką ochotę na pałki z
kurczaka z bloga Green plums , nie udało mi się jednak kupić kuminu, a wydawał mi się on dość ważnym elementem tego przepisu.Przepis odkładam do momentu, aż kumin zakupię, a tymczasem proponuję inny, wycięty z jakiejś gazety.Składniki na 4 porcje**:* 8 szt pałek z
kurczaka* 2-3 ząbki
czosnku* 4 łyżki
majonezu - dałam pół na pół z
ketchupem ostrym, bo taką opcję też proponowano*
papryka,
sól,
pieprz** ja zrobiłam z większej ilości, bo miałam do zapiekania 14 pałek.Natarłam
mięso przyprawami i wyciśniętym
czosnkiem, odstawiłam na parę godzin do lodówki.Brytfankę wyłożyłam folią alu tak, aby zostało jej sporo do zakrycia wierzchu. Natłuściłam
olejem i rozłożyłam pałki.Piekarnik nagrzałam do 200*C, a na pałki nałożyłam równomiernie
majonez zmieszany z
ketchupem .
Wg przepisu
kurczaka należało piec 30 min, mnie się to wydało zdecydowanie za krótko, piekłam ok. 45 min, ale następnym razem dołożę jeszcze co najmniej 15 minut:)Przez pierwsze 20 minut piekłam przykryte folią,
potem folię ściągnęłam, żeby
mięso miało szansę się przyrumienić.Wyszło tak:
Kurczak (myślę, że spokojnie można użyć tutaj całych udek zamiast samych pałek) wyszedł bardzo smaczny. Na pewno będzie powtórka z małymi modyfikacjami: do
majonezu zamiast
ketchupu dodałabym ostrej
musztardy i piekła trochę dłużej.Wart wypróbowania!Komentarze