Wykonanie
Nie przepadam za
marchewką i rzadko z niej w mojej kuchni korzystam. Surówka z
marchewki z
jabłkiem to wspomnienie z dzieciństwa średnio lubiane przeze mnie;)I oto nie tak dawno na blogu Broni spotkałam surówkę z
marchwi z
czosnkiem i od razu spojrzałam na
marchew z innej strony;)Zrobiłam ją zaraz po sałatkach buraczanych, z tym, że od Broni wzięłam
marchewkę i
czosnek, a z resztą poszłam na całość i dodałam:
żurawinę,
kiełki,
cebulkę suszoną i świeżą, a nawet trochę
orzechów laskowych;)Wyszły mi dwie porcje i obie zjadłam sama:)Składniki na 2 porcje:duża
marchewkwaśne
jabłko (moje było niewielkie)1-2 łyżki
suszonej żurawinykiełki lucernyłyżka posiekanych
orzechów laskowychłyżka
oliwy1-2 ząbki
czosnku - ja dałam jeden, ale wieeeelki
cebulka świeża
przyprawy:
sok z cytryny,
sól,
lubczyk,
cebulka suszonaPrzygotowałam składniki, czyli przede wszystkim obrałam i starłam na grubych oczkach
jabłko i
marchew, a
potem dodawałam kolejno i mieszałam, aby było wg 5 Przemian:
marchew,
żurawina,
orzechy (sł)
cebula suszona, wyciśnięty
czosnek (o)szczypta
soli (sn)
kiełki,
jabłko,
sok z cytryny (k)1/4 łyżeczki
lubczyku (g)
oliwa (sł)Okazuje się, że
marchew w takiej kompozycji może stać się prawdziwym rarytasem:)
"Kobiety łatwiej niż mężczyźni przyznają się do błędów.Stąd opinia, że popełniają ich więcej"G. LolobrigidaKomentarze: