ßßß Cookit - przepis na Kulki amarantusowe ze słonecznikiem i dynią

Kulki amarantusowe ze słonecznikiem i dynią

nazwa

Wykonanie

Robiąc kulki otrębowe z bananami już miałam pomysł na ich wersję bezglutenową, czyli z dodatkiem amarantusa zamiast otrąb.
Ledwo więc znikła ostatnia kulka z pierwszej serii już lepiłam nowe :)
Składniki na ok. 15 kulek:
* 1/2 szklanki zmielonego, wcześniej uprażonego słonecznika
* 2 łyżki zmielonego sezamu, też wcze ś niej uprażonego
* ok. 30 g amarantusa ekspandowanego
* 1/2 małej dyni Hokkaido - z zapasów w piwnicy
* 5-6 dużych daktyli (mo ż na więcej, je ś li mają być słodsze)
* 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
* siemię lniane do obtaczania kulek
Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki i upra ż yłam z odrobin ą (!) wody do miękkości.
Daktyle namoczyłam w niewielkiej (!) ilości wody, zmiksowałam i połączyłam z musem dyniowym.
S ł onecznik i sezam uprażyłam na patelni (uważać, ż eby się nie przypalił), a po lekkim przestudzeniu zmieliłam w młynku do kawy na proszek.
Wymieszałam wszystkie składniki dodając tyle poppingu, aby masa nadawała się do utoczenia kulek. Włożyłam na ok. 1/2 godziny do lodówki, a potem lepiłam kulki (w rękawiczkach lateksowych, jak zwykle) i obtaczałam je w zmielonym siemieniu lnianym.
Bardzo polecam, są doskonałą przekąską:)
" R zeczywistoś ć jest tylko iluzją, aczkolwiek bardzo trwałą"
Albert Einstein
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/12/kulki-amarantusowe-ze-sonecznikiem-i.html