Wykonanie
Robiąc kulki
otrębowe z
bananami już miałam pomysł na ich wersję bezglutenową, czyli z dodatkiem
amarantusa zamiast
otrąb.Ledwo więc znikła ostatnia kulka z pierwszej
serii już lepiłam nowe :)Składniki na ok. 15 kulek:* 1/2 szklanki zmielonego, wcześniej uprażonego
słonecznika* 2 łyżki zmielonego
sezamu, też wcze ś niej uprażonego* ok. 30 g
amarantusa ekspandowanego* 1/2 małej dyni Hokkaido - z zapasów w piwnicy* 5-6 dużych
daktyli (mo ż na więcej, je ś li mają być słodsze)* 2 łyżki posiekanych
orzechów włoskich*
siemię lniane do obtaczania kulek
Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki i upra ż yłam z odrobin ą (!)
wody do miękkości.
Daktyle namoczyłam w niewielkiej (!) ilości
wody, zmiksowałam i połączyłam z musem
dyniowym.
S ł onecznik i
sezam uprażyłam na patelni (uważać, ż eby się nie przypalił), a po lekkim przestudzeniu zmieliłam w młynku do
kawy na proszek.Wymieszałam wszystkie składniki dodając tyle poppingu, aby masa nadawała się do utoczenia kulek. Włożyłam na ok. 1/2 godziny do lodówki, a
potem lepiłam kulki (w rękawiczkach lateksowych, jak zwykle) i obtaczałam je w zmielonym siemieniu lnianym.Bardzo polecam, są doskonałą przekąską:)
" R zeczywistoś ć jest tylko iluzją, aczkolwiek bardzo trwałą"
Albert Einstein