Wykonanie
Bezglutenowe, bardzo pożywne, delikatnie słodkie i chrupiące kwadraciki z
amarantusem (nazywanym też szarłatem), który zawiera bardzo dużo błonnika i łatwo przyswajalnego
białka. Zawierają same ziarna, są zatem doskonałą przekąską.
Miód możecie zastąpić innym dowolnym
syropem roślinnym. Przepis pochodzi z kwartalnika "Biokurier".
Składniki:100 g nasion
sezamu100 g nasion
siemienia lnianego100 g pestek
słonecznika100 g pestek z dyni120g
amarantusa ekspandowanego100 g płynnego
miodu (można dać więcej, jeśli masa nie będzie dość kleista)Przygotowanie:Nasiona
sezamu,
siemienia lnianego,
słonecznika i dyni wsypujemy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy przez kilka minut na małym ogniu. Uprażone, ciepłe nasiona przesypujemy do miski, lekko schładzamy, dodajemy
amarantus, mieszamy i zalewamy
miodem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na deskę lub stół wyłożony papierem do pieczenia. Rozcieramy masę wałkiem lub łyżką, aby powstał gładki, centymetrowy placek. Pieczemy go przez ok. 15 - 20 minut lub do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Gdy lekko przestygnie i się sklei ( po ok. 10-15 minutach), kroimy go nożem na małe kwadraty, pozostawiając, by ostygł całkowicie.