Wykonanie
Ten dip z
awokado to chyba jeden z najlepszych, jakie
jadłam, choć bardzo podobny już robiłam.Podobny, ale jednak nie taki sam.Zwykle jak kupuję
awokado to myślę na co go przerobię dopiero w momencie jak już woła: musisz mnie teraz zjeść, bo za chwilę nie
będę się nadawało do zjedzenia.Tym razem było podobnie: kupiłam, dojrzewało sobie na ladzie w kuchni, aż przyszło mi na myśl, że może trzeba pomacać i sprawdzić, czy nie jest zdatne do zjedzenia, no i było jak w poprzednim zdaniu: już, natychmiast trzeba robić.Miałam akurat w planie zrobienie tortilli z
kurczakiem i przygotowywałam do nich
sos jogurtowy, więc mając pod ręką otwarty
jogurt wykorzystałam go też do dipa.Składniki:* dojrzałe
awokado* 2 łyżki
jogurtu greckiego* łyżeczka
majonezu* duży ząbek
czosnku* sporo czarnego świeżo zmielonego
pieprzu* 1/2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego (albo innej
przyprawy)*
sól (ostatnio używam różowej himalajskiej)*
jabłkoAwokado obrałam,
czosnek wycisnęłam i wszystkie składniki zmiksowałam na idealnie gładką pastę.Chwilę debatowałam z czym miałabym ochotę ją zjeść: do tej
pory jadałam albo z grzanką z
żytniego chleba, albo z warzywami (a o tej
porze nie ma z jakimi za bardzo - z
selerem albo pietruszką?) albo z macą.Czasem jadam bez niczego.Tym razem zobaczyłam
jabłko (jak to dobrze jest się rozglądać od czasu do czasu przytomnie po własnej kuchni;) i w ogóle się nie zastanawiałam czy to ma sens, tylko pokroiłam je na kawałki.Sens miało wielki! To połączenie okazało się genialne, zjadłam w moment całą pastę z
jabłkiem:)Bardzo polecam!
"Konsultacja - uzyskanie czyjejś zgody dla dawno już podjętej decyzji"Ambrose Gwinnett Bierce